Полша иска от Германия 1,3 трилиона евро репарации за Втората световна война

0

Полското правителство оцени финансовата стойност на загубите от Втората световна война на 1,3 трилиона евро и заяви, че ще „поиска от Германия да обсъди тези репарации“, предава БГНЕС.

„Това е голяма сума от 6,2 трилиона“ злоти, заяви на конференция вицепремиерът Ярослав Качински, ръководител на управляващата партия „Право и справедливост“, и добави, че получаването на репарации ще бъде „дълъг и труден“ процес.

„От гледна точка на Германия и като се има предвид, че такива компенсации се изплащат с десетилетия, това е приемлива сума за германската икономика“, каза Качински.

Сумата бе съобщена по време на церемония за представяне на доклад за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г.

„Целта на Полша е да получи компенсация за всичко, което германската държава и германският народ са причинили на Полша през 1939-1945 г. Това е нашата цел, която се вписва в концепцията за възстановяване на нормалното функциониране на полската държава“, допълни Качински и подчерта, че няколко десетки държави са получили компенсации от Германия, а Полша – не.

„Германия нападна Полша и нанесе огромни щети“, заяви политикът и посочи, че негативните последици се усещат от страната и до днес. „Германия все още не е платила за престъпленията си срещу Полша“, добави той.

„Пътят към получаване на репарации ще бъде дълъг, но сме сигурни, че един ден ще успеем“, заключи Качински.
Лидерът на опозиционната „Гражданска платформа“ Доналд Туск заяви, че с приказките си за репарации от Германия Качински се опитва да спре загубата на поддръжници за партията си преди парламентарните избори, които трябва да се проведат през есента на следващата година.
В отговор германското правителство отхвърли призива на Полша да преговаря с Берлин за репарации от Втората световна война, след като Варшава оцени финансовата стойност на загубите си на 1,3 трилиона евро. „Позицията на германското правителство е непроменена, въпросът за репарациите е затворен“, заяви говорител на външното министерство в имейл до АФП. Той посочи решението на Полша от 1953 г. да се откаже от репарационни претенции към Източна Германия, което нарече „важна основа за днешния ред в Европа“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук