17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоЕвропейски хроникиПонижаване на производствени цени в ЕС през февруари, най-голям е спадът в...

Понижаване на производствени цени в ЕС през февруари, най-голям е спадът в България

Цените на производител в ЕС се понижиха през февруари за втори пореден месец от началото на годината, като най-голям спад на месечна база отбелязват производствените цени в България, показват данни на Европейската официална статистика. В същото време производствената инфлация на годишна база продължава да отслабва през февруари от пиковете, достигнати през август 2022 г.

Производствените цени в ЕС се понижиха през февруари с 0,6% спрямо януари, когато намаляха с 2,3%, а в рамките на еврозоната – с 0,5% след спад с 2,8 на сто през първия месец на 2023 г.

Най-голям спад със 7,9% на месечна база бележат производствените цени в България през февруари, отчита Евростат,  следвана от Гърция (понижение с 3,3%) и Белгия (с 3,2%), докато най-силен растеж се наблюдава в Словакия (скок с цели 11,5%), Словения (с 2,7%) и Португалия (с 2,5%).

Понижението на европейските цени на производител се дължи най-вече на продължаващото намаляване на енергийните цени (с 1,6% в еврозоната и с 2,1% в рамките на целия ЕС).

Спрямо февруари 2022 г. индексът на производствени цени (PPI) в ЕС и в частност в еврозоната се повиши съответно с 13,2% и с 14,5% до най-ниски нива от средата на 2021 г., като годишната производствена инфлация отслабна за пореден месец от рекордните нива, достигнати през миналия август от над 40 на сто.

Забавянето на годишната производствена инфлация в Европа през февруари се дължи на продължаващото отслабване на растежа на енергийните цени до 17,4% в еврозоната и до 20,1% в ЕС.

В България цените на производител през февруари се повишиха с 9,7% спрямо същия месец на 2022 г., като Евростат отчете по-ниска годишна производствена инфлация в шест други страни членки на ЕС.

Графики на производствените цени в ЕС и еврозоната с и без енергийните цени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments