4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоУ насПосланик Виталий Москаленко: Мирът означава победа на Украйна в тази империалистическа война

Посланик Виталий Москаленко: Мирът означава победа на Украйна в тази империалистическа война

Мирът означава победа на Украйна в тази варварска, империалистическа война, заяви в „Денят започва“ по БНТ посланикът на Украйна у нас Н.Пр. Виталий Москаленко.

По думите му няма как да има мир през последната година, след като Русия нападна Украйна, продължава да разрушава инфраструктура, мирни жилища, да убива украински граждани и цели да унищожи Украйна и народа ѝ. Заяви още, че мирът ще настъпи, когато всички руски войски бъдат изтласкани извън територията на Украйна, включително Крим и Донбас, а военните престъпници бъдат наказани и бъдат получени гаранции за по-нататъшното ненападение.

„Това предвижда т. нар. план на мира от президента Володимир Зеленски, който се състои от 10 стъпки, които накратко включват в себе си енергийна безопасност, хуманитарна, продоволствена, радиационна безопасност, извеждането на всички окупационни войски извън Украйна и други“, каза посланик Москаленко.

Русия не признава загуба на бойното поле, защото това е нейната работа, смята той. Коментира, че не е изключено войната да продължи много дълго.

„Аз пристигнах в България директно от бойно поле, когато работех като генерален консул на Украйна в Ростов на дон. Именно през 2014 г. Русия започна агресивна война срещу Украйна, незаконно окупирайки Крим, въвеждайки своите войски в Донбас и аз със собствените си очи имах възможността да наблюдавам началото на тази агресивна война“.

По думите му в периода 2014-2022 г. Русия е окупирала различни части на Донецка и Луганска област, водейки действия на украинска територия с цел да разшири своето влияние, организирайки алтернативни организации и референдуми.

„Ако няма достатъчно можещи и желаещи хора в Украйна, които да продължават да се бият за своята независимост, тогава ние просто ще изчезнем като политическа, териториална и национална единица от картата на света. Нашето поражение, не дай Боже, ще свидетелства, че агресивните планове на Путин ще бъдат продължени.“

Около 4 милиона души са напуснали Украйна, а вътрешноразселените лица в страната са двойно повече, обясни посланикът.

България предостави всеобхватна помощ на Украйна – директна, индиректна и чрез трети страни, каза още посланик Москаленко.

„България от самото начало на тази варварска инвазия на Русия срещу Украйна заема позиция, която подкрепя нашата справедлива борба. Не искам да навлизам в детайли и възможни коментари, важно за мен и цяла Украйна е, че България осъществи своя военна техническа помощ, наравно с хуманитарна, политическа и до известна степен финансова помощ. Да не говорим за закрилата на бежанци и подслонът, който е предоставен – в момента 50 000 граждани на Украйна се намират тук“.

По думите му директна доставка на артикули е осъществена след решението на парламента. Каза, че не може да посочи в конкретика дали и колко военна техника е била ремонтирана в България.

„Доколкото си спомням, е имало сериозно намерение да бъдат ремонтирани 50 македонски танка, които е трябвало да бъдат изпратени в Украйна. Те са се намирали в доста разглобено състояние и идеята е била тази техника да бъде реновирана на българска територия“.

Посланикът заяви, че страната му проявява интерес към различни снаряди и техника, които се произвеждат у нас и са налични в складове, но не уточни какви са доставките от българска страна.

„България е един от най-големите производители на образци на стара съветска техника и подобни амуниции са очаквани и необходими за Украйна. Както впрочем други образци на бойна и военна техника – бронетранспортьори, танкове. Пратката, предопределена с последното решение на българския парламент, е осъществена, доколкото знам, преди седмица-две.“

Украйна има не само сериозно намерение и желание, но и житейска необходимост час по-скоро да стане член на ЕС и НАТО. Разбираме, че ситуацията не е толкова еднозначна и се надяваме, че България ще продължи да ни подкрепя по този път, коментира посланик Москаленко.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments