-11.8 C
София
сряда, януари 26, 2022
НачалоЕвропейски хроникиПоследен Европейски съвет за годината, бюджетът остава под въпрос

Последен Европейски съвет за годината, бюджетът остава под въпрос

Последният за година Европейски съвет започва този следобед в Брюксел. Той е последен и за германското председателство на Съвета на ЕС. Именно, защото това е последна среща на евролидерите за германското председателство, неофициално се смята, че това е последен шанс за решаване на някои от най-горещите проблеми пред Съюза. До последния момент не е ясно какво ще се случи с бюджета на Европа и Фонда за възстановяване от коронавируса. Те са свързани, а бюджетът от своя страна вече е свързан с клауза да спазване на принципите на правовата държава.

Новата схема, обвързваща финансирането от ЕС с критериите за върховенство на закона, може да не се прилага, докато Съдът на блока не се произнесе по неговата законност, съгласно компромисния план за прекратяване на блокадата от страна на Унгария и Полша на бюджета на ЕС и пакета за възстановяване на коронавируса, пише европейската редакция на Politico.

Текстът се съдържа в проектозаключения, изготвени от германското председателство на Съвета на ЕС за срещата на върха на лидерите на ЕС, която се провежда в четвъртък и петък. Унгария и Полша твърдят, че механизмът за върховенство на закона ще бъде използван, несправедливо, първо срещу тях – обвинения, отхвърлени от Европейската комисия и други членове на ЕС. Немският текст се стреми да предложи достатъчно успокоение на Будапеща и Варшава, за да ги накарат да се откажат своите възражения. „Прилагането на механизма за обвързване с условията по регламента ще бъде обективно, справедливо, безпристрастно и основано на факти, осигуряващо надлежен процес, недискриминация и равно третиране на държавите-членки“, се посочва в предложените заключения. Според проектотекста, „ако бъде предявен иск за отмяна по отношение на регламента“, насоките на Европейската комисия за прилагане на механизма „ще бъдат финализирани след решението на Съда, за да се включат всички съответни елементи, произтичащи от такова съждение“. „Докато тези насоки не бъдат финализирани, Комисията няма да предлага мерки съгласно регламента“, се казва в текста. В текста се посочва, че съответната държава членка може да се обърне към Европейския съвет, който „ще се стреми да формулира обща позиция по въпроса“. Съгласно предложения компромис механизмът за върховенство на закона би се прилагал само за новия бюджет и фонд за възстановяване на ЕС 2021—2027 г. и по този начин не би повлиял на плащанията, свързани с проекти от текущия бюджетен период.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments