23.5 C
София
понеделник, юни 5, 2023
НачалоНа фокусПоследствията от неконтролираната ислямизация на Европа

Последствията от неконтролираната ислямизация на Европа

Ако Европа не поема контрола върху ислямизацията на региона, в страни може да се появят мини-държави, които ще поемат контрола над политическия живот на  ЕС  , смятат политическият анализатор  Сергей Марков  . Разговор с В  Lenta.ru  той Добави, че радикалните фондове, включително тези, спонсорирани от терористични организации, ще се възползват от този процес.

От това ще се възползват и обикновените мюсюлмани, сигурен е Марков. Според него публичните институции все повече се адаптират към техния начин на живот, ценности и традиции. Този процес е интересен и за ислямските държави, тъй като принуждава Европа към по-активно сътрудничество. Всичко това като цяло, според експерта, може да доведе до промяна в политическата картина на целия регион.

„В същото време държавите не са организатори на това явление. Но ислямистките основи – да. И, разбира се, едни от основните бенефициенти на процеса са терористични организации, които, честно казано, често се свързват с такива средства “, каза Марков.

Политологът смята за голяма грешка на Европейския съюз да откаже да тръгне по руския път, който според него предполага държавна намеса в делата на религията. Западният подход е, че религията е елемент от гражданското общество, върху който властите нямат право да влияят. Това води до факта, че властта в ислямските общности в Европа е в ръцете на радикали, сигурен е Марков.

„Но радикалите, напротив, активно се намесват в делата на държавата. Като пример, ако няма държавна власт в малките градове и села, тогава мафиотските групировки бързо ще завземат властта там. И ислямистките организации тук действат като техен аналог. Те завзеха властта в общностите отдавна, Европа започна да разбира това и напоследък се опитва някак да излезе от тази ситуация, но не се получава – идеологията се намесва, трябва да действаме буквално тайно от себе си, т.к. в резултат на което не е възможно да се разработи последователна концепция “, обясни политологът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments