-0.5 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоНа фокусПосрещнаха Борисов с почести и му дариха частица от Светия кръст в...

Посрещнаха Борисов с почести и му дариха частица от Светия кръст в Желязната църква в Инстанбул

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в Истанбул, на посещение в Желязната църква „Св. Стефан“.

Храмът бе ремонтиран с помощта на българското правителство по времето на Борисов.

„Благодаря много, когато дойдохме за първи път, църквата се беше наклонила и тогава говорих с президента Ердоган, който посочи, че също държи на етническата толерантност и сме си помагали много. Всеки един елемент от тази църква, всяко елементче беше проядено от ръжда, всяко металче е било грундирано, подредено, позлатено. Днес, когато идваме на Златния рог, колко златни кръстове имаме и биха камбаните“, коментира Борисов, влизайки в храма.

Ердоган седя тук и не можеше да повярва какво сме съградили, добави той, връщайки се назад в спомените.

„Вашият авторитет помогна да се направи това, камбаните днес биха във ваша чест“, заяви домакинът, който посочи на Борисов църковния трон и заяви: „Там е вашето място.“

Той благодари на Борисов, че продължава делото на княз Стефан Богориди, благодарение на когото българите се сдобиват с първия си храм в Истанбул, а по-късно става един от най-големите дарители.

От името на българската общност на Борисов бе връчен акт на дарение.

„Всяка власт идва от Бога и с Божието благословение вие дълги години градяхте манастири, болници, училища, помагахте на българските диаспори и прославяхте страната ни. Лисицата, когато не стигнала гроздето, казала, че е кисело, така че затова са и критиките. От една страна ние получаваме и покаянието и благословията на Бог, посочи домакинът.

Нека Господ ви дава сила да продължавате съграждането на православната вяра. Независимо, че последните две години има експерименти, но в крайна сметка истината е при добрите, обобщи политическата ситуация предстоятелят на храма.

След това бе отслужен молебен за здравето на българския народ, ГЕРБ, Борисов и новородената му внучка Виктория.

Лидерът на ГЕРБ получи в дар свещена реликва – частица от Светия кръст Господен, с пожелание да го пази във всички моменти в живота му.

Ще стои винаги в кабинета, където работя, обеща Борисов.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments