Потопете се в дивата магия на първото място в света, което посреща слънцето

0

Пандемията от коронавирус е унищожила туристическата индустрия, тъй като хотели, ресторанти и авиокомпании в дестинации по целия свят се оказват в невъзможност да работят или драстично намаляват разходите, докато се опитват да оцелеят.Но има едно място на планетата, където в момента има твърде много туристи: островите Чатъм. Не сте ли чували за тях? Всичко е наред: ти не си единствен.През една типична година островите Чатъм на Нова Зеландия- чиито два основни населени острова са островите Чатъм и Пит – са посещавани от около 2000 туристи. Това се сравнява с около 700 редовни жители, повечето от които живеят на остров Чатъм, най-големият от архипелага.
Но 2020 г. не е типична година.
Отдалечеността на островите Чатъм обикновено ги прави част от страната, която новозеландците никога не обикалят. Сега тази отдалеченост е предимство. Зажаднелите за пътувания новозеландци се обръщат към островите като начин да се почувстват сякаш са на далечна почивка, без да се налага да се карантинират или да правят тест на Covid. „Това се случи доста бързо“, обяснява Джаки Гърдън, мениджърът на туризма на островите.Но след като пандемията задържа международните граници затворени, официалният национален туристически борд на страната трябваше да се насочи от маркетинга на страната си към чуждестранни туристи към насърчаване на вътрешните пътувания, пише CNN. 

Това внезапно направи сънливите Чатъм гореща стока.Търсенето обаче далеч надхвърля предлагането. Гърдън изчислява, че на островите има 150 легла в комбинация от хотели, хижи, къщи за гости и местни резиденции, които се изброяват на сайтове като Airbnb. Повечето имоти са частна собственост и къмпингът е забранен.Единствената авиокомпания, обслужваща архипелага, е Air Chathams, която извършва само няколко полета на седмица между остров Чатъм и това, което местните жители наричат „континенталната част“. Обикновено туристическият сезон продължава от около ноември до март, което е лято в южното полукълбо. Но сега всички настаняване на острова са резервирани стабилно до юни 2021 г. Дори Гърдън, който живее на Северния остров на Нова Зеландия, не е сигурен, че ще успее да намери място, където да се настани при следващите си посещения.
Какво да правим там?
В миналото повечето посетители на Чатъм са били възрастни пътници, които търсят тихо място, за да се измъкнат от всичко. Цените могат да бъдат високи, тъй като много храна и гориво трябва да бъдат изпратени от континентална Нова Зеландия. Смята се, че остров Пит е първото населено място в света, което вижда слънцето да изгрява всеки ден. 

Островите също са дом на някои от най-редките птици в света, има голяма и очарователна колония на тюлени.„Не става въпрос за стимулиране на растежа, а за управление на растежа“, обяснява Гърдън. „Има нужда от растеж в туризма, за да се създадат работни места за младите хора. Младите островитяни всъщност могат да имат бъдеще на острова.“ , допълва Гърдън. Въпреки това, тя предупреждава потенциалните посетители да зачитат деликатната екосистема и усещането на малкия град, което прави Чатъм толкова специални на първо място.Туристическите компании дават по 25 долара на пътник на Чатъм, който използва парите, за да плаща за проекти в полза на местните жители, като например изграждането на плувен басейн. Островите също получиха безвъзмездна помощ от правителството на Нова Зеландия за помощ при инфраструктурни проекти, като обществени тоалетни и модернизация на летището. Дори и без пандемия, 2020 г. се формира като времето на Чатъм да заблести.
Сн. CNN

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук