Потребителите в ЕС трябва да се ползват с „право на поправка“ и повишена безопасност на продуктите

0

Комисията на ЕП по вътрешен пазар (IMCO) предложи поредица от мерки за засилване на защитата на потребителите и повишаване на безопасността и устойчивостта на продуктите.

В резолюция за устойчив единен пазар, одобрена с 20 гласа „за“, 2 „против“ и 23 „въздържал се“, евродепутатите призовават Европейската комисия да осигури на потребителите „право на поправка“, като създаде условия тя да бъде по-систематична, икономически ефективна и потребителите да имат по-голям стимул за ремонт, а не за подмяна на стоки.

Те също така настояват Европейската комисия да обмисли въвеждането на обозначение на продуктите и услугите според очакваната продължителност на експлоатацията им (напр. създаване на брояч за употребата при определени категории стоки с цел да се улесни тяхната повторна употреба). Това ще подкрепи пазарите на стоки втора ръка и ще насърчи въвеждането на по-устойчиви производствени практики. За да се намалят електронните отпадъци, евродепутатите настояват отново за налагането на обвързващи правила за общи зарядни устройства.

Трябва да се обмислят ограничителни мерки за справяне с неправомерните търговски практики, изразяващи се в умишлено скъсяване на жизнения цикъл на даден продукт или пречки пред поправянето му. Според евродепутатите коригиращите актуализации на софтуера за определени цифрови устройства трябва да продължат през целия им очакван живот и да не ограничават техните експлоатационни качества.

Според проучване на Евробарометър 77% от гражданите на ЕС предпочитат да поправят своите устройства, вместо да ги сменят, а 79% смятат, че производителите трябва да бъдат задължени да улесняват поправката на цифрови устройства или замяната на отделните им части.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук