22.8 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоПо светаПотребителската кошница в Италия поскъпва максимално от 1984 година

Потребителската кошница в Италия поскъпва максимално от 1984 година

Стойността на потребителската кошница в Италия през юли е нараснала с над 9,1 на сто – равнище, достигнато само през септември 1984 година, съобщи Италианският статистически институт (Istat), цитиран от специализираното издание „Мъни“.

Инфлацията в страната през юли е достигнала 7,9 на сто на годишна основа, отговаряйки на прогнозите.

Регистрираното през юли забавяне на растежа на цените на енергоносителите не спира вълната от инфлационно напрежение, която се разпространява и в други продуктови сектори. Поскъпването на преработените хранителни стоки, на трайните и нетрайните продукти, на транспортните услуги и други се е ускорило, тласкайки инфлацията – с изключение на електроенергията и пресните стоки – до безпрецедентни равнища от 1996 година, се посочва в комюникето на статистическия институт.

Цените за електроенергията са нараснали с 42,9 на сто на годишна основа през юли, а на преработените стоки – с 9,5 на сто, допълва ДПА.

Разходите за комунални услуги са се повишили с 24,7 на сто през юли спрямо година по-рано, а цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки са регистрирали силно поскъпване – с 10 на сто.

Без енергията и пресните стоки, основната инфлация се е ускорила до 4,1 на сто спрямо очакваните 3,8 на сто.

Потребителските цени са се повишили с 0,4 на сто на месечна основа през юли, потвърждавайки първоначалните данни.

Инфлацията, базирана на хармонизирания индекс на потребителските цени, се е забавила до 8,4 на сто през юли спрямо 8,5 на сто през предходния месец, в съответствие с прогнозите.

На месечна основа цените са нараснали при преработените хранителни стоки, транспортните услуги, нетрайните и трайните стоки и различни услуги.

На годишна основа са поскъпнали хранителните стоки, продуктите за грижа за дома и за лична хигиена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments