20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоПо светаПочина последния "индианец танару" в Бразилска Амазония

Почина последния „индианец танару“ в Бразилска Амазония

Човек, живял близо трийсет години в доброволна изолация в Бразилска Амазония – предполагаемо последният представител на изчезнало местно племе, е открит мъртъв. Това съобщиха властите, предаде Франс прес.

Известен като „индианеца танару“, мъжът бе намерен без признаци на живот на 23 август в колиба в района Танару, земя на местен етнос, съобщи през уикенда бразилската правителствена агенция по въпросите на коренните народи FUNAI.

Той бил познат и с прякора „Indio do buraco“ – „Индианеца от дупката“ – заради навика си да копае дълбоки дупки в колибите, където живее.

Според НПО „Сървайвъл“ племенната зона Танару на границата с Боливия е късче джунгла, заобиколено от обширни скотовъдни ферми. Разположена е в един от най-опасните региони на Бразилия – главно заради нелегалния добив на полезни изкопаеми и изсичането на горите.

Властите не посочват възрастта на починалия, нито причината за смъртта му, но твърдят, че на мястото не е имало „никакви признаци на насилие или борба“.

„Всичко показва, че смъртта е предизвикана от естествени причини“, заяви в комюнике правителствената агенция. Тя уточни, че няма и признаци за присъствието на други хора на мястото.

Властите предполагат, че мъжът е прекарал 26 години сам, скитайки из джунглата, след като през 90-те постепенно изчезнала бездруго малката му общност, докато дървосекачи и скотовъдци заграбвали околните земи.

„Със смърта му приключва геноцидът над този коренен народ“, заяви Файона Уотсън, научен директор в „Сървайвъл“, посетила района Танару през 2004 г.

Според оценки на FUNAI присъствието на отделни групи коренно население без контакти с останалия свят е открито на 114 места в Бразилия. Данните обаче варират според различните доклади.

По данни от преброяването през 2010 г. в 212-милионна Бразилия има над 800 000 души, които се определят като част от коренното население. Над половината живеят в Амазония и много от тях са застрашени от мащабната нелегална експлоатация на природните ресурси, от които се нуждаят, за да оцеляват.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments