16.2 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокусПочитаме светите Вяра, Надежда, Любов и София

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към господа Исус Христос. Майката и дъщерите ѝ не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Като разбрал това, император Адриан (117-138) се опитал да ги убеди да се откажат вярата си, след като не успял, ги подложил на смъртни изтезания.

Три дни след смъртта на децата умира и майка им, която също била погребана при тях. Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

За тяхното мъченичество пред репортер на БНР разказва отец Сава Кокудев от столичната църква „Света София“.

„Смъртта им се превръща в един център на вечния живот и това отпраща към другия смисъл на празника – кой е премъдростта. Смята се, че премъдростта Божия е едно от имената на самия син божи Христос, същият този, в чието име те избират смъртта. Т.е. това отново е същото посвещение.“

Името на българската столица София, чийто празник честваме днес, е пряко свързано с историята на столичната църква „Света София“.

„Тук, на Сердикийския събор в 343 г., са потвърдили православното учение и Свети Атанасий от Александрия е присъствал на този събор и там е потвърдено учението, че Исус Христос е истински бог“, каза още отец Сава Кокудев.

Днешният празникът се почита най-тържествено от именниците Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments