Почти милион българи не могат да си позволят лятна почивка

0

Близо един милион българи не могат да си позволят лятна почивка. Данните са на Европейската конфедерация на профсъюзите. Според тях общо 28 процента от населението в ЕС е в положението на нашите съграждани.

Негативната класация оглавява Гърция – там хората, които не могат да си позволят лятна почивка, представляват близо 89 на сто от живеещите под прага на бедността.

На второ място се нарежда Румъния. Общо седем са държавите, които изпреварват България по процент бедно население.

Голяма част от хората във врачанското село Вировско например не са ходили на почивка от години. Докато се охлаждат и си почиват било с маркуча в градината или под черницата пред двора, бабите само си спомнят плажа, до който не могат да стигнат и тази година.

Има обаче и такива като Дарина, които имат финансова възможност, но не искат да отидат, защото имат своето „зелено“ море – градинката, която обичат и която иска грижа. Затова тя предпочита да остане при нея тази година. В студиото  на „Събуди се” темата коментираха икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова и финансистът Любомир Дацов. „Изследването показва, че това са 1 млн. българи, които нямат пари за нищо, извън минималните потребности. Идеята на кампанията е да се осъществи натиск в директивата за минималната работна заплата и да бъдат заложени конкректни нива, под които държавите да не могат да определят нивата на минималната работна заплата”, каза Ваня Григорова.

Според мен за България тя трябва да е около 750-800 лв.”, посочи още тя. „Изследването показва и още няколко неща. В държавите в ЕС над 94 милиона живеят под прага на бедност. Ако погледнем географското разпределение, виждаме нещо много интересно – държавите, които като процент на бедните спрямо неработещите са България, Румъния, Испания и Италия. От другата страна, с най-малко бедни, е Чехословакия, Словакия, Словения – държави, които са преди Германия и Франция”, коментира Любомир Дацов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук