26.8 C
София
вторник, август 16, 2022
НачалоНа фокусПояс от екстремна горещина ще стегне централната част на САЩ след 30...

Пояс от екстремна горещина ще стегне централната част на САЩ след 30 години

До 30 години в САЩ ще се развие пояс на екстремна горещина, който ще се простира от Луизиана, в южната част на страната, до езерото Мичиган, в северната част, прекосявайки Средния запад, предаде Франс прес, като се позова на изводите на нов доклад.

Тази зона, в която живеят над 100 милиона американци и обхваща една четвърт от страната, ще преживява през 2053 г. най-малко един ден на екстремна горещина годишно, в който температурата ще се усеща като над 51 градуса по Целзий, се казва в доклада на организацията с нестопанска цел „Фърст стрийт фаундейшън“.

Понастоящем това е в сила само за около 50 окръга в страната, в които живеят 8 милиона души. След 30 години това ще касае над 1000 окръга, по-специално в щатите Тексас, Луизиана, Арканзас, Мисури, Илинойс, Айова, Индиана и южните части на Уисконсин.

За своите прогнози организацията се базирала на умерени сценарии на климатолозите в Междуправителствената комисия за климатични изменения към ООН, при които пикът на емисиите на парникови газове ще бъде достигнат през 40-те години, преди да започне спад.

Отвъд тези екстремни температури, цялата страна би трябвало да се затопли. Средно 7 дни от годината, които сега са най-топли на местно ниво ще нараснат до 18 дни годишно след 30 години.  Броят на опасните дни, дефинирани като дни с температури, достигащи почти 38 градуса по Целзий, ще нараснат в южната част на страната.

В района на Мексиканския залив много зони вече отчитат около 100 дни на година с тези температури, но през 2053 г. те ще станат над 120 дни.

Горещите вълни в САЩ също ще се удължат. След 30 години големи райони на Тексас и Флорида ще преживяват до над 70 последователни дни с температури, усещани като 38 градуса по Целзий.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments