13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусПо-скъпи горива, топла вода и парно след 1 юли? Всичко зависи от...

По-скъпи горива, топла вода и парно след 1 юли? Всичко зависи от решението за ДДС-то

Ще плащаме ли по-скъпи горива от 1 юли и ще поскъпнат ли значително топлата вода и парното, независимо от обявеното от енергийния регулатор запазване на цените. 30 юни е срокът, в който ДДС на природния газ и на топлоенергията трябва да се върне на старите си нива и вместо 9%, до които беше намалено, отново да стане 20%. Мярката с намаленото ДДС беше временна и сега не е ясно дали ще продължи да се прилага.

„От 1 юли 2023 г. има вероятност да се увеличи ДДС върху природния газ“, каза пред БНР Живодар Терзиев – председател на Българската петролна и газова асоциация.

„Предвид, че през последните 2 години сме свидетели на доста активни промени в бюджетните рамки през последните дни преди влизането в сила на бюджета и законовите промени, е възможно датата 30 юни, която е последна за начисляване на ниска ставка за ДДС, да не бъде окончателна. Иначе по това, което четем в момента, датата за възстановяване на 20% на всички стоки в горивата е 1 юли“.

В предаването „Преди всички“ Терзиев изказа мнение, че от 1 юли няма да има промяна в цената на пропан-бутана. Ако обаче бъде възстановен акцизът върху пропан-бутана, който е около 22-23 ст. на литър от 1 август, там ще бъде най-голямото увеличение в следствие на данъчна политика, посочи той.

При метана той очаква поскъпване от около 18-19 ст. на килограм от увеличеното ДДС. Там обаче има заявки за намаление от 12-13% спрямо юни, което ще компенсира по-високото ДДС. Там ще имаме паритет, прогнозира експертът.

Терзиев отбеляза и технологичния период, в който трябва да се пренастроят касовите апарати по бензиностанциите. Там може да има проблеми, ако се чака последния срок, смята той.

„Това, което виждаме в момента, се надявам да се запази като ценови нива за силния летен сезон“, каза още Живодар Терзиев.

Отпадането на намалената ставка ще доведе до по-големи суми за плащане, категоричен е Кремен Георгиев – председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Той очаква 10% по-високи сметки за парно и топла вода.

„Все още има някаква вероятност компетентните органи в лицето на Министерството на финансите да внесат например продължение на тази мярка“.

ДДС-то, каквото и да е то, няма значение за търговците, за топлофикационните дружества. То ще засегне само крайния потребител, отбеляза още Георгиев.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments