5 C
София
понеделник, октомври 25, 2021
НачалоУ насПо-строги мерки влизат в сила и във Видин

По-строги мерки влизат в сила и във Видин

От утре във Видин се въвеждат по-строги противоепидемични мерки, след като областта от дни е в тъмночервената зона, съобщава БНТ.

За две седмици се спират всички масови мероприятия, включително и спортните, освен ако не са в държавния календар, но и те ще са без публика.

От вчера по-строги мерки действат и в Монтана.

Допълнителните противоепидемични мерки са наложени след като разпространението на коронавируса надхвърли 500 на 100 000 хиляди души население. Във Видин няма възражения срещу новите, по-строги правила.

„Ако се спазват, ще бъде с едно 20-30% по-малка заболеваемостта“, смята жителка.

В търговските обекти ще допускат по един клиент на площ от 8 квадратни метра, но не знаят как ще следят за спазването на ограничението.

„Ако направиш забележка, значи си лош. Даже един скочи да ме бие тука, защото съм му направила забележка“, коментира търговка.

От училищата в областта засега само 8 паралелки са под карантина, но въпреки това от понеделник ще редуват присъствени занятия и обучение в електронна среда.

„Училищата, класовете всъщност ще бъдат така разпределени, че да няма натовареност и да няма ръст на заболеваемостта“, каза областният управител на Видин Огнян Асенов.

Родители са скептични към дистанционното обучение, но не възразяват срещу мерките.

„Губят. Така вкъщи, те вкъщи се разсейват, но все пак маски, миене на ръце“, каза майка.

За да има резултат от новите ограничения, е нужно и хората да са по-отговорни.

„Гражданите трябва да бъдат по-отговорни и да проявяват повече самодисциплина, за да можем да ограничим ръста на заболеваемост“, допълни областният управител.

От сформирания заради епидемичната обстановка кризисен щаб във Видин обявиха, че ако ситуацията се усложни, ще има нови адекватни мерки.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments