19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусПП - ДБ пред Радев: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ/СДС. Искаме...

ПП – ДБ пред Радев: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ/СДС. Искаме 3 месеца за парламента

Радев към ПП-ДБ: Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат

„Осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи. Вие сте със заявка за алтернатива на стария управленски модел. Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат. Ако това не се случи как виждате тази формула, когато мандатът дойде при вас, в търсене на широка подкрепа ли или правителство на малцинството? Или друга форма“, заяви президентът Румен Радев в началото на разговорите

Друга важна задача е законодателната дейност, където вие като втора политическа сила имате сериозна парламентарна тежест. Какви са намеренията ви за приоритизиране? Освен Закона за бюджета трябва да приемем законите, които ще допринесат за ПВУ, Шенген, еврозона. Факторът време е много важен. Вие кога виждате подходящото време за връчване на първия мандат, ако той не сполучи, на втория, попита Радев.

Петков: Не можем да подкрепим първи мандат на ГЕРБ 

„Обединението ПП-ДБ слага ясен стандарт в българската политика. Време е да направим реформата в правосъдната система“. Това заяви лидерът на ПП Кирил Петков пред президента.

Петков добави като приоритети разследването на главния прокурор в България, антикорупционната комисия, Шенген и еврозоната.

Националният съвет на ПП-ДБ каза ясно, че не можем да подкрепим първи мандат на ГЕРБ, но сме готови да направим правителство с втория мандат, категоричен беше Петков.

Радвам се, че стигаме до законодателните приоритети. Вече има разбиране в обществото и партиите, че публичните финанси трябва да се управляват по начина, по който парите да стигат до всички български граждани и фирми, а не до избрани граждани и фирми, коментира Асен Василев.

Съдебната реформа вече събира подкрепа, поне декларативно, в това число промяната в структурата на прокуратурата, която стои на дневен ред от 2017. еврозоната и Шенген въпреки някои трудности по пътя имаме вече реална подкрепа да бъде завършен процесът успешно, каза още Василев. Ние и ГЕРБ сме опоненти, смятаме, че моделът, който страната трябва да се развива е различен. Но по тези приоритети успяхме да намерим законодателна основа така, че тези закони да се приемат. Дори опонентите могат да се уважават, но има ясни граници, които не могат да се прекрачват, това ясно бе заявено и препотвърдено след изборите, тези ясни граници са, че няма как в изпълнителната власт ПП и ГЕРБ да работят заедно. Няма как с първи мандат да има правителство, подкрепено от нас с политическа партия ГЕРБ, каза още Асен Василев.

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че е важно да се отбележи, че беше постигната в парламента консолидация върху един дневен ред.

„Вие сте господар на времето в тази процедура“, обърна се той към президента. „Ние можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант с втория мандат“, добави Иванов.

От своя страна президентът Радев каза, че споделя призива правителството да внесе бюджет. „Редно е служебното правителство да внесе бюджет. Така е редно. Служебното правителство разработи и внесе в парламента почти всички тези закони. Аз поех огромен политически риск и за първи път разтеглих процедурата, за да се успокоят страстите, за да има диалог и да се състави правителство. За да могат да се приемат също тези ключови закони, почти нищо от това не се случи, правителство не бе съставено, законите не бяха приети, парламентарното време беше употребено само до ремонт на изборния закон, а това доведе до още по-голям хаос.

Това време бе употребено за разпити на служебните министри с парламентарен контрол. Почти денонощно служебните министри бяха викани на отчет, при положение, че те трябваше да пишат липсващите закони. Аз пък бях упрекнат, че искам да управлявам страната безконтролно и еднолично до безкрай едва ли не. Да, трябва да има време. Най-голямата роля на президента е таймингът и връчването на мандатите. Не искам да тласкам страната в поредните избори“, коментира Радев.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водиха преговори по законодателната програма на Народното събрание, но отричат да водят такива за съставяне на редовен кабинет. Вече двете коалиции се обединиха около кандидатурата на Росен Желязков и той бе избран за председател на 49-ия парламент. Двете коалиции имат общи виждания за бюджета.

Двете коалиции изпратиха и законодателната програма, по която са постигнали съгласие, като например законопроекти, свързани с реализиране на реформите, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост. Двете коалиции са постигнали съгласие за законопроекти за изменение и допълнение на Наказателно- процесуалния кодекс, Шенген, за противодействие на корупцията, за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, енергетиката, електронното управление, чистия въздух, енергийната ефективност, домашното насилие и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments