5 C
София
понеделник, октомври 25, 2021
НачалоНа фокусПравителството и опозицията в Сирия пишат нова конституция

Правителството и опозицията в Сирия пишат нова конституция

Съпредседателите на Сирийския конституционен комитет от страна на правителството и опозицията се договориха днес в Женева за започване на процес по изготвяне на нова конституция, съобщи специалният пратеник на ООН за Сирия Гайр Педешен, цитиран от Ройтерс. Комитетът, включващ 45 души – по 15 представители на сирийското правителство, опозиция и гражданско общество, има правомощия да изработи текста на нова конституция, която ще доведе до свикване на избори под надзора на ООН.

Съпредседателят на комитета от страна на Дамаск е Ахмад Кузбари, а от опозицията – Хади ал Бахра, посочва Франс прес, цитирана от БТА. Дискусиите между сирийските страни под егидата на ООН за конституцията, ще бъдат възобновени утре и ще продължат през цялата седмица. След като приключи работа, 45-членният орган ще отчете постигнатото в разговорите пред разширен комитет, включващ по 50 представители на всяка от трите преговарящи страни. Започналият преди две години процес изпадна в пълен застой, без да е постигнат никакъв напредък, призна Педешен на информативно заседание на Съвета за сигурност на ООН в края на септември.

Днес емисарят обяви, че „двамата съпредседатели вече са съгласни да започне процес по подготвяне на конституционна реформа в Сирия“. Педешен напомни, че макар в Сирия да се наблюдава „известно успокояване“ от март насам, там все още всекидневно има убити и ранени хора. „Трябва да направим нещо, за да се промени положението, а освен това, както знаете, имаме и изключително тежка хуманитарна и икономическа ситуация. Над 13 милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ, а почти 90 процента от тях живеят под границата на бедността“, каза Педешен. Специалният пратеник подчерта, че макар процесът на конституционна реформа да е много важен, „той няма да е достатъчен за решаване на сирийската криза“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments