-0.3 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоНа фокусПравителството на САЩ отпусна $2,5 млрд. заем за производство на батерии за...

Правителството на САЩ отпусна $2,5 млрд. заем за производство на батерии за електромобили

От администрацията на американския президент Джо Байдън обявиха, че предоставят заем от 2,5 милиарда долара за производство на батерии за електрически превозни средства.

Министерството на енергетиката ще предостави заем на „Дженерал моторс“ (General Motors) и LG за производство на батерии от съвместно предприятие Ultium Cells.

Съобщението идва, в момент, когато General Motors си поставят за цел до 2035 г. да преминат изцяло към производство на електрически превозни средства. Това е и първият заем специално за производство на батерии за такива автомобили.

Засега плановете са съоръженията за производството на батерии да бъдат в щатите Мичиган, Охайо и Тенеси.

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм изрази очакване заемът да даде тласък на местното производство на акумулатори, да намали зависимостта от други страни и да отговори на повишеното търсене, а с това да бъде намалено въглеродното замърсяване от превозните средства, задвижвани с бензин.

Според изчисленията на Министерството трите центъра за производство на батерии ще имат около 11 000 работни места.

Работниците в завода в Охайо вече са гласували с мнозинство да се обединят, сформирайки първия синдикат в завод за батерии за електрически превозни средства в САЩ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments