20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоНа фокусПравната комисия в НС върна хартиената бюлетина с гласовете на ГЕРБ, БСП...

Правната комисия в НС върна хартиената бюлетина с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС

Рекордно заседание на правната парламентарна комисия,  което продължава и в момента, за приемане на второ четене на над 100-те предложения за промени в Изборния кодекс.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха хибридната форма на гласуване – с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район „Чужбина“.

Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше  Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване.

Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение,  но то няма да се записва на електронен носител.

Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК.  То беше гласувано още на първо четене по предложение на „Демократична България“, но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите „електронно гласуване“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments