5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоПо светаПравославната църква в Кипър ще произвежда ток чрез фотоволтаични паркове

Православната църква в Кипър ще произвежда ток чрез фотоволтаични паркове

Кипърската православна църква става производител на електроенергия. В партньорство с държавната електроенергийна компания на Кипър тя инвестира и ще осъществи най-големия фотоволтаичен проект в страната на стойност 70 млн. евро.

Съвместното предприятие, в което акционери са Светата архиепископия на Кипър и кипърската електроенергийна компания /ЕАС/, получи одобрение от Отдела по околна среда за изграждането на 10 фотоволтаични парка. Те са допълнителни към лицензираните по-рано 4 соларни парка.

С издадените разрешения целият проект на Църквата и държавната компания включва създаването на 14 парка за производство на слънчева енергия с обща мощност от 84 мегавата, в които ще бъдат инвестирани около 70 млн. евро.

Новите 10 соларни съоръжения ще заемат близо 2000 декара в планински район близо до Никозия. Очаква се строителните работи да започнат догодина и да продължат до средата на 2025 г.

Заявленията за монтиране на фотоволтаични инсталации за жилищата са се удвоили в сравнение с миналата година и достигат по около 1000 на месец, съобщиха от Кипърската асоциация на предприятията за възобновяема енергия. Огромният интерес е заради енергийната криза и особено в резултат на обявените от правителството програми за субсидиране на соларни системи.

Източник: БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments