20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусПреговори за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Преговори за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Преговорите за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала в Украйна не са „без напредък“. Оценката е на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, който е в Украйна.

В Запорожката атомна електроцентрала продължават да работят украинци, но съоръжението е под контрол на руските сили почти от началото на войната.

„Сигурността на централата е в пряка зависимост от продължаващите военни действия“, подчерта Рафаел Гроси. След като се срещна с украинския пезидент Володимир Зеленски той допълни, че скоро ще посети и Москва и ще продължи обсъждането на „различни възможности“ за гарантиране на сигурността на централата.

„Коригираме предложенията, които поставихме на масата и вярвам, че някаква форма на защита на централата е възможна. Може би не точно изграждане на зона за сигурност, а по-скоро наръчник за работа на хората в централата“, обясни Рафаел Гроси.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде гарантирана, докато руските войски не я напуснат. Русия държи като „заложник“ най-голямата атомна централа на Украйна и я използва за радиационно изнудване, подчерта украинският президент:

„Никой друг терорист не е достигал такова дъно в цинизма си както го прави Русия. Държането на атомна електроцентрала като заложник повече от година е най-лошото нещо, което може да се случи в историята на европейския, а и в световния сектор на ядрената енергетика“, каза Зеленски, който посети два града в северната част на страната, за да отпразнува отвоюването им преди година.

В Източна Украйна битката за Бахмут продължава. Според командващия украинските сухопътни сили Олександър Сирски за Москва Бахмут е важен за да установи пълен контрол над Донбаския регион. В Украйна вече са пристигнали 18 танка „Леопард 2“ от Германия и близо 40 бойни машини на пехотата „Мардер“.

Франция съобщи, че удвоява доставките на 155 милиметрови снаряди за Украйна. Министърът на отбраната Себастиен Лекорню посочи още, че Париж възнамерява да увеличи и фонда, позволяващ на Киев да купува френско оръжие. А Литва обяви, че предвижда над 750 милиона евро за закупуването на ново въоръжение, в това число системи за противовъздушна отбрана и дронове. Правителството на Литва планира съвместни поръчки със съседните балтийски държави Латвия и Естония, за да укрепят заедно източния фланг на НАТО, се казва в съобщение на министерството на отбраната във Вилнюс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments