Предвижда се България да даде около 3 млрд. лева за държавни гаранции за изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза министър Радев

0
сн. БТА

Предвижда се България да даде около 3 млрд. лева за държавни гаранции за изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това отговори министърът на енергетиката Румен Радев на въпрос на БТА по повод заложените в проектобюджета нови заемни споразумения във връзка с финансиране на проект „Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадка №2 на АЕЦ „Козлодуй“ (7 блок) в размер до левовата равностойност на 1 500 417 089 евро при спазване на законодателството в областта на държавните помощи“. Министърът говори пред журналисти преди началото на кръгла маса „Иновации при съхранението на енергия – ключ към устойчив енергиен преход“, която се провежда в София.

Министър Радев уточни, че това не е капиталов разход. „Смисълът на тези държавни гаранции е да могат да подпомогнат проектната компания при договарянето на финансирането с финансови институции и с банки, за да има най-добрите възможни лихвени условия, такси и други условия“, заяви министърът. Държавната гаранция е необходима за вземане на заеми от страна на проектната компания за строежа на новата ядрена мощност по технологията AP-1000 на „Уестингхаус“.

На въпрос колко ще струва изграждането на седми блок, министърът отговори, че първо трябва да се получи техническият доклад (бел. реп. на „Уестингхаус“), който трябва да е готов до април 2024 г. Радев обясни, че това ще има отношение към ядрената част от инженеринговата доставка, но не и към съпътстващата част и строителството. Ще се подготви и информационната стая, за да бъдат поканени участниците в проекта, допълни енергийният министър.

Тепърва предстои да се уточни от кои банки ще се търси финансиране. Министърът посочи, че очаква банката да не бъде една, защото проектът е голям. „Държавата трябва да бъде собственик на тези съоръжения“, изтъкна Румен Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук