22.6 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоЗдравословноПредозирането с витамини е опасно

Предозирането с витамини е опасно

Специалистите са обезпокоени от проблема с предозирането с витамини, особено в бебешките храни. Крайно опасна през лятото е сегашната модна мания по моновитамините, особено мастноразтворимите, казва Светлана Бронникова, ръководител на терапевтичните програми на Центъра за интуитивно хранене и психотерапия на хранителни разстройства IntuEat, пред агенция Prime.

Според нея в днешно време често се произвеждат лекарства и хранителни добавки, съдържащи големи дози от активното вещество. Тяхната цел е бързо да компенсират липсата на определени витамини. Можете да ги закупите без рецепта и без медицински контрол върху приема им.

Бронникова подчерта, че е недопустимо да приемаме такива лекарства или хранителни добавки, без да се консултираме с лекар. „Най-опасно е предозирането с мастноразтворими витамини, тъй като те се усвояват бързо и добре и се извеждат бавно от организма. Най-неприятните предозирания са тези с витамин А и витамин D. И двата витамина са необходими на организма, но са опасни, ако се консумират неконтролируемо, обяснява специалистът.

Излишъкът на витамин D причинява хиперкалциноза, която е особено опасна при някои заболявания и увеличава риска от рак на белия дроб при пушачите.

Огромните дози витамин А могат да причинят сърдечни и бъбречни проблеми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments