Предприети са действия за отстраняване на замърсяване в Дунав след изтичане на гориво от кораб, плаващ под български флаг, край Нови Сад

0

След изтичане днес на гориво в река Дунав, близо до Нови Сад, от кораб, плаващ под български флаг, компетентните служби в Сърбия са започнали почистване и други необходими процедури, за да се отстрани замърсяването и да се предотвратят вредните последици, съобщи Танюг.

От Министерството на селското стопанство посочиха, че става дума за кораба “Джъмбо”, регистриран в България, и че са се излели 35 тона гориво.

На терен веднага са излезли всички компетентни служби, водната инспекция на Войводина, службата за извънредни ситуации, акредитирана лаборатория на агенцията за защита на околната среда, уточниха от Министерството на селското стопанство.

Определено е подходящо място, където е възможно да се монтира предпазна плаваща дига за улавяне на нефтеното петно.

Пристанищната администрация на Нови Сад е подала сигнал рано днес до секретариата за земеделие, гори и управление на водите на Войводина, че е станал инцидент на 1287-ия километър на река Дунав близо до Челарево в посока Бачка паланка, край Нови Сад, и че от кораб, плаващ под български флаг, се е изляла течност, за която се предполага, че е петролен дериват, каза по-рано днес помощник-секретарят в тази областна институция Неманя Иванович, цитиран от Танюг.

Сръбското министерство за защита на околната среда посочи, че са се излели между 25 и 35 хиляди литра гориво от кораба, който е пуснал котва към момента. Според доклада на капитана на кораба става въпрос за 35 хиляди литра, посочи ръководителят на службата за защита на водите „Водите на Войводина“ Йован Вигневич, който се намира на борда на плавателния съд. Инцидентът е станал тази сутрин около един часа.

На терена незабавно е изпратена инспекторката по водите на Войводина, както и представители на районната водна инспекция, на „Водите на Войводина“ и на сектора за извънредни ситуации в Бачка паланка, съобщи сръбската обществена телевизия РТС.

Не са открити мъртви риби. Прокуратурата разпореди изследване на водата, казаха от министерството за защита на околната среда.

От „Градско озеленяване“ на Нови Сад съобщиха, че на централния градски плаж е въведена строга забрана за къпане.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук