20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоПо светаПредседателят на тайванския парламент изрази учудване от изказване на Макрон за Тайван

Председателят на тайванския парламент изрази учудване от изказване на Макрон за Тайван

Коментарите на френския президент Еманюел Макрон за Тайван са озадачаващи, заяви председателят на тайванския парламент, който попита дали френските идеали за свобода, равенство и братство вече не са на мода, съобщи Ройтерс.

В коментарите си в интервю по време на пътуване до Китай, което имаше за цел да демонстрира европейското единство по отношение на политиката към Пекин, Макрон заяви, че трябва да се избегне въвличането в криза около Тайван, предизвикана от „американски ритъм и китайска свръхреакция“. Той също така призова ЕС да намали зависимостта си от Съединените щати и да се превърне в „трети полюс“ в световните дела наред с Вашингтон и Пекин.

В отговор Йоу Си Кун попита снощи във Фейсбук дали френските идеали „са излезли от мода“, визирайки на официалния френски девиз „свобода, равенство, братство“. „Нормално ли е просто да пренебрегваме това, след като е част от конституцията? И може ли напредналите демократични държави да пренебрегват живота и смъртта на хората в други страни?“ – добави председателят на тайванския парламент. „Действията на президента Макрон, лидер на водеща международна демокрация, ме оставят озадачен“.

Постът беше придружен от скрийншот на репортаж за коментарите на Макрон за Тайван.

Китай организира военни учения около Тайван от събота насам, след като тайванският президент Цай Ингвен се завърна от пътуване до САЩ, където се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти. Франция, както и повечето държави, няма официални дипломатически отношения с претендиращия за принадлежност към Китай Тайван, но де факто поддържа посолство в Тайпе и се присъедини към други съюзници на САЩ, които подчертават необходимостта от мир в Тайванския проток.

Вчера тайванското външно министерство се опита да омаловажи изказването на Макрон, но заяви, че е „отбелязало“ думите му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments