20.9 C
София
събота, юли 31, 2021
Начало У нас ПРЕДСТАВИХА НАЙ-МОДЕРНАТА СПЕЦИАЛНОСТ, КОЯТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СТРАНАТА ЩЕ БЪДЕ ИЗУЧАВАНА...

ПРЕДСТАВИХА НАЙ-МОДЕРНАТА СПЕЦИАЛНОСТ, КОЯТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СТРАНАТА ЩЕ БЪДЕ ИЗУЧАВАНА В КОМПЮТЪРНАТА ГИМНАЗИЯ В БУРГАС

От тази есен в Бургас започва обучение по най-актуалната и съвременна в цял свят учебна специалност – „Програмиране на изкуствен интелект“, която за първи път в страната ще бъде изучавана в Професионалната гимназия по иновации в ж.к. „Меден рудник“. Това обяви, днес, директорът на компютърната гимназия Димитрина Тодорова на официалното представяне на иновативната дисциплина пред медии, учители, родители и кандидат-гимназисти.

„Вече шест месеца се разработва учебната програма за тази нова и много търсена от IT компаниите специалност. Освен програмиране, учениците ще изучават в нея алгоритми за машинно самообучение, обектно-програмирано ориентиранe, компютърно моделиране, математика и интензивно изучаване на английски език. Основният програмен език, който ще се изучава ще бъде Python“, разказа директорът на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас Димитрина Тодорова.

Новата учебна дисциплина, свързана с високите технологии, се реализира по идея на кмета Димитър Николов, а приемът в нея ще бъде от 24 ученици.

За „Програмиране на изкуствен интелект“ може да се кандидатства от 5 до 7 юли, когато е приемът за учебната 2021-2022 година. Курсът на обучение ще бъде пет години, а професионално-квалификационната степен, с която ще завършват гимназистите – трета. Балообразуващи оценки за приема ще бъдат: български език и литература, математика от Националното външно оценяване и оценките от свидетелството за основно образование по математика и физика.

„Всички международни сертификационни изпити по английски език и по технологии се осъществяват на територията на училището, тъй като работим с изпитен център, който е представител на Кеймбридж и е един от малкото в България. Математиката е изключително важна за учениците, но освен това при нас те ще изучават интензивно английски език, като в профилирана езикова гимназия, а от втори курс и немски език“, допълни още директорът на гимназията.

Тя сподели още, че учениците ще имат и производствени практики след 10 клас с индивидуално задание от IT фирмите-партньори, след което ще представят своя проект и ще го защитят пред тях, използвайки платформа за колаборативна работа. И трите специалности, които се изучават в компютърната гимназия са в направление „Компютърни науки“. Това са – „Програмист“ – 481010, „Приложен програмист“ – 481030 и новата „Програмист на изкуствен интелект“ – 481040.

В курса на обучение ще бъде включено учебно съдържание, налично в две от най-големите световни IT академии – Microsoft Academy и CISCO Academy.

„Бъдещето е в изкуствения интелект, който ще задвижва автономните автомобили и ще управлява редица машини и уреди вместо нас. Изключително важна е подкрепата на г-н Николов и Община Бургас че са се насочили в най-търсената специалност. Обучението в нея дава добра основа за бъдещето развитие на децата и с получените реални знания и умения, с които ще завършат гимназията, ще могат директно да започнат работа при нас“, споделиха представители на фирмите-партньори – Scalefocus, TechnoLogica, BULPROS, Musala Soft, Epam, Visteon, DEVA BROADCAST и университет „Проф. д-р Асен „Златаров“.

За целите на обучението по новата специалност е предвидено изграждането на специална лаборатория в новостроящия се корпус на гимназията по програмиране, а преподавателите ще преминат квалификация в чужбина.

Завършилите „Програмиране на изкуствен интелект“ ще могат да се реализират в IT индустрията, където ще създават решения за даване на прогнози за процеси, анализ и обработка на данни, създаване на приложения, които ще се самообучават и ще помагат на хората в ежедневието при сложни процеси, свързани с вземане на решения.

На събитието присъстваха още зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, проф. д-р Сотир Сотиров – зам.-ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Иван Михайлов – управител на Visteon, Елена Маринова – президент на Musala Soft, Георги Георгиев – регионален представител на TechnoLogica, Милена Георгиева – представител на Scalefocus, Станимир Николов от Epam, Ивайло Славов от BULPROS, Ивелина Стратева – председател на училищното настоятелство, зам.-директорът на ПГКПИ Данаила Стаматова, Димитър Стоев – учител по програмиране в ПГКПИ, Ема и Илиян – ученици в трети курс на гимназията.

Повече за сроковете на кандидатстване за предстоящата учебна 2021-2022 година може да научите на: https://ruoburgas.org/-v-.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Нов ръст на заразените с коронавирус

Новите случаи на зараза с коронавирус у нас за последното денонощие са 346, а починалите са трима, показват данните на сайта на Единния информационен...

Туристи споделиха впечатленията си от Санкт Петербург

Комитетът за развитие на туризма на Санкт Петербург проведе проучване, за да разбере как да направи северната столица на Русия по-привлекателна за посетителите на...

Полиция пази кандидата за премиер и депутатите от ИТН от протестиращи граждани

Скандирания "Предатели!" и „Еничари“ посрещнаха представителите на "Има такъв народ" на излизане от президентството, след като Пламен Николов получи проучвателния мандат за съставяне на...

Стефан Янев: Държавата е готова за избори по всяко време, но те струват пари

Премиерът Стефан Янев призова да не се бърза с прогнозите и сценариите за след седмица, два месеца и т.н. Коментира, че трябва да се...

Recent Comments