12.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусПрезидентът: Би било грешка да предоставяме снаряди на Украйна

Президентът: Би било грешка да предоставяме снаряди на Украйна

Ако България се присъедини към споразумението за предоставяне на един милион снаряда на Украйна, ще бъде грешка. Такава позиция изрази президентът Румен Радев пред журналисти след откриването на тридневния форум „Зелена седмица 2023“, посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа и енергийната свързаност, зеленото финансиране и иновациите.

„Докато представлявах България в Съвета на ЕС, отстоях това положение – стана ясно, че България не е част от инициативата един милион снаряда за Украйна. Ако правителството вземе това решение, според мен ще бъде грешка“, каза държавният глава.

„Виждате, че конфликтът ескалира, носи огромни рискове, изтощава нашите икономики и социални системи. И в България, и в Брюксел съм твърдял, че страната ни не трябва да се намесва с предоставяне на оръжия във войната в Украйна. Това не е начинът за прекратяване на този конфликт“, заяви президентът.

Темата за изпращането на снаряди в Украйна предизвика задочен спор между президента Радев и премиера Николай Денков, който е на мнение, че България трябва да спазва поетите ангажименти.

По рано този месец министърът на отбраната на България Тодор Тагарев заяви, че държавата иска да засили подкрепата си за усилията на ЕС да снабди Украйна с боеприпасите, от които тя се нуждае, за да продължи битката си срещу войските на Москва.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments