11.4 C
София
вторник, май 3, 2022
НачалоПо светаПрезидентът Зеленски: Издържахме 50 дни, а окупаторите ни даваха най-много 5

Президентът Зеленски: Издържахме 50 дни, а окупаторите ни даваха най-много 5

В източната част на Украйна военните действия продължават 50 дни след началото на руската инвазия. Тази нощ се чуха експлозии  в столицата Киев и в град Херсон.

В обръщението си отпреди часове президентът Володимир Зеленски отдаде почит на защитниците на Украйна.

Сутринта в Киев „всичко е спокойно“, след като през нощта беше съобщено за няколко силни експлозии.

„Моля, следете съобщенията и се върнете в убежище, ако сирената прозвучи отново“, написаха в Телеграм властите в украинската столица.

По-рано беше съобщено и за взривове в Херсон – украинските власти досега не са коментирали публично ситуацията в окупирания от Русия южен град.

Украйна обикновено не бърза нито да потвърди, нито да отрече медийните съобщения за взривове – основната причина за това е, че властите не искат да дават на руските сили никаква информация дали са поразили или пропуснали набелязаните цели. Потребителите на социалните медии също са предупредени да не публикуват никакви снимки или видеоклипове от взривни сайтове.

В ново обръщение към нацията тази нощ президентът Володимир Зеленски отбелязва 50-ия ден от войната.

„Ние издържахме вече 50 дни. Петдесет дни руско нахлуване, въпреки че окупаторите ни даваха максимум пет“, каза Зеленски.

Като си припомни срещите си с много западни лидери той добави:

„Този период, тези 50 дни ми показаха много световни лидери в различна светлина. Видях политици, които се държат така, сякаш нямат власт. И видях неполитици, които за тези 50 дни направиха повече от някои държавници, които претендираха за лидерство. Петдесетте дни на нашата отбрана са постижение – на всички, които на 24 февруари взеха най-главното решение в живота си – да се бият. Да бъдат човеци. Да не се предадат.“

Зеленски не спомена открито потъването на руския флагмански кораб „Москва“, но похвали украинските войски, „които показаха, че руските кораби могат да стигнат… само до дъното“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments