-0.3 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоНа фокусПрезидентът на Казахстан засилва чистката на службите

Президентът на Казахстан засилва чистката на службите

Президентът на Казахстан уволни още двама високопоставени служители от службите за сигурност след най-големите размирици от три десетилетия на постсъветска независимост, а властите увериха, че ситуацията се стабилизирала, като предвождани от Русия войски охраняват ключови съоръжения, информира „Ройтерс“.

Уволнените служители са били заместници на бившия шеф на службата за сигурност Карим Масимов, който беше арестуван по подозрение в държавна измяна, след като насилствени протести обхванаха произвеждащата петрол и уран централноазиатската република, която граничи с Русия и Китай.

Хиляди хора бяха задържани, а обществени сгради бяха опожарени по време на масови антиправителствени протести през последната седмица. Президентът Касим-Жомарт Токаев издаде заповеди за стрелба на месо, за да сложи край на вълненията, за които обвини бандити и терористи.

Руските и казахстански държавни медии твърдят, че по време на сблъсъците са били убити 164 души, цитирайки публикация на правителството в социалните мрежи. Но здравните и полицейските власти не са потвърдили числото, а публикацията в социалните мрежи беше изтрита.

Интернет е ограничен, а телекомуникациите са с прекъсвания, което затруднява проверката на данните и потвърждаването на твърденията.

Не се появи нито една група, която да говори от името на протестиращите. Демонстрациите срещу повишаването на цените на горивата започнаха преди седмица, преди да избухнат в по-широк протест срещу правителството на Токаев и човека, когото той смени като президент, 81-годишният Нурсултан Назарбаев.

По покана на Токаев, предвожданият от Русия съюз на бивши съветски държави – Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) – изпрати войски за възстановяване на реда, интервенция, която идва в момент на високо напрежение в отношенията между Русия и САЩ преди преговорите тази седмица относно кризата в Украйна.

Говорителят на Токаев отбеляза вчера, че смятал, че силите нямало да бъдат в Казахстан за дълго и вероятно не повече от седмица или дори по-малко.

Руският президент Владимир Путин и други ръководители на страни от ОДКС ще проведат видеоконференция днес, за да обсъдят кризата в Казахстан, съобщи Кремъл.

Насилието предизвика спекулации за разрив в управляващия елит, като Токаев се бори за консолидиране на властта си, след като уволни ключови служители и отстрани Назарбаев от влиятелна роля като ръководител на Съвета за сигурност.

Сайтът на президента обяви уволнението на Марат Осипов и Даулет Ергожин като заместник-шефове на Комитета за национална сигурност. Не беше дадено обяснение в кратко изявление късно вчера.

Техният арестуван бивш шеф Масимов, два пъти премиер, се смяташе за близък до Назарбаев. Властите не разкриха подробности за обвиненията срещу него. Той и неговият адвокат не са били открити за коментар.

В изявление, целящо да спре говоренето за разрив, говорителят на Назарбаев посочи, че Назарбаев е бил в столицата Нур-Султан по време на кризата и е избрал сам да предаде поста си в съвета за сигурност на Токаев, за да помогне за смекчаване на кризата.

Той и държавният глава винаги са били „от една и съща страна на барикадите„… В тези трудни дни те демонстрираха монолитния характер на държавната власт за всички нас“, се изтъква в изявлението, призовавайки хората да се обединят около Токаев.

Бившият министър-председател Акежан Кажегелдин е отбелязал пред „Ройтерс“, че Токаев трябвало да разсее съмненията относно това кой всъщност ръководи държавата.

Мисля, че много хора в социалните мрежи, критици, продължават да твърдят, че той е номинация на Назарбаев, че Назарбаев стои зад гърба му и го манипулира“, коментира той и добави: „Сега той има пълна официална изпълнителна власт, въпросът е как ще я разгърне. Той трябва да поеме командването.“

Токаев вероятно ще посочи имената на новите членове на правителството, когато изнесе реч пред парламента утре, посочи неговият говорител.

Насилието нанесе удар върху имиджа на Казахстан като строго контролирана и стабилна страна, която привлече стотици милиарди долари западни инвестиции в своята петролна и минерална индустрия.

Полицията съобщи, че 6 044 души са били арестувани във връзка с размириците.

Командирът на руските парашутисти Андрей Сердюков обяви, че силите на ОДКС са приключили с разполагането си в Казахстан и ще останат там, докато ситуацията се стабилизира напълно.

Разполагането на руските сили сигнализира за решителна подкрепа на Кремъл за казахстанските власти в регион, който Москва разглежда като жизненоважен за сигурността по южния си фланг.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон търсел отговори от Казахстан защо е трябвало да извика предвождани от Русия сили за разрешаване на вътрешни размирици. Той също така осъди правителствената заповед за стрелба на месо.

В Алмати, най-големият град, където беше съсредоточена голяма част от насилието, нормалният живот изглеждаше да се завръща вчера.

Силите за сигурност са изградили контролно-пропускателни пунктове из града. Разбити прозорци, изтъргнати банкомати и опожарени сгради са свидетели на разрушението.

Главният площад на републиката остана отцепен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments