Президентът на ОАЕ гостува в Русия за икономически разговори

0

Владимир Путин вчера приветства решението на ОПЕК+ от миналата седмица да намали добива на петрол с цел стабилизиране на глобалните енергийни пазари. Президентът на Русия направи това по време на среща в Санкт Петербург с шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, президент на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и емир на Абу Даби, предаде АП и БТА.

Във встъпителната си реч Путин подчерта, че двустранните отношения са важни за поддържането на регионалната и глобалната стабилност въпреки настоящите „трудности в международните отношения“. Руският лидер изтъкна подкрепата на Нахаян за решението на ОПЕК+, което, по думите му, „не е насочено срещу никого“.

Намаляването на добива на петрол с два милиона барела дневно, което бе критикувано остро от Запада, ще повиши цените и мнозина смятат, че то ще помогне на Русия да финансира военното си нашествие в Украйна. Освен това съкращаването на производството създава риск от повишаване на цените на течните горива в САЩ в навечерието на междинните избори през ноември, посочва АП.

Агенцията припомни, че ОАЕ поддържа тесни бизнес контакти с Русия и се въздържа от присъединяване към западните санкции. Путин похвали Нахаян за съдействието му за решаването на някои „наистина деликатни хуманитарни въпроси“ в Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук