13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусПрезидентът на УФР: Инфлацията започва да намалява, но лихвите ще продължават да...

Президентът на УФР: Инфлацията започва да намалява, но лихвите ще продължават да растат

Президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл заяви снощи в дългоочаквана реч пред Икономическия клуб във Вашингтон, че инфлацията започва да намалява, но процесът ще бъде дълъг и междувременно лихвите ще продължат да се покачват, съобщават световните агенции.

По думите му пазарите не трябва да се надяват на рязко падане на лихвите, ако икономическите данни не покажат, че това е възможно. Според Пауъл силният трудов пазар в САЩ, както показа докладът на министерството на труда от миналата седмица, тепърва ще трябва да се охлади.

Президентът на УФР посочи, че данните показват, че инфлацията е по-дълбока и сериозна, отколкото банката очаква, което означава, че лихвите ще трябва да продължат да се покачват.

„Истината е, че ние реагираме на данни. Докато продължаваме да виждаме силен трудов пазар и висока инфлация, ще трябва да правим нужните стъпки, за да ги охлаждаме“, каза Пауъл.

Но последната си среща миналата седмица УФР покачи лихвите с нови 25 базисни пункта до нива от 4,4-4,75 на сто. Покачването беше осмо поред от март 2022 г.

Пауъл не даде да се разбере когато може да очаква обръщане на тенденцията, но подсказа, че вероятно едва през 2024 г. инфлацията ще спадне до нива, считани от УФР за поносими.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments