Президентът показа политическа воля за стабилизиране на държавността и институциите

0

Интервю с политолога Боян Балев

– От вчера всички говорят, че няма изненади в служебния кабинет на Радев и все пак какво казва президента с този състав на кабинета?

– Факт е, че президентът Румен Радев отново назначи доста балансиран служебен кабинет, както по отношение на политическите цветове, така и по отношение съчетаването на политическото и експертното начало. Ако има някакво послание в този списък с министри, то е същото като през 2017 година. Целта на този правителствен състав е да организира възможно най-безпристрастно изборния процес и едновременно с това все пак да не оставя държавата на самотек в сложната обстановка – пандемия и социално-икономическа криза в резултат на борбата с нея.
Справедливи са оценките, които вече се дадоха – подходът на Радев е държавнически. Личи политическа воля за стабилизиране на държавността и институциите, за това целият държавен механизъм да започне да работи по разписаните правила.

Какво може да очакваме от служебния кабинет по отношение на изборите, борбата с пандемията и ревизията на управлението на ГЕРБ или може би има други приоритети?

– Със сигурност няма как да очакваме чудеса за три месеца от никое правителство, още по-малко от правителство, което работи без парламент. И в трите споменати направления кабинетът ще срещне трудности. Организацията на изборния процес се усложнява от промените в законодателството, които управляващите се опитваха да саботират, а мнозинството на промяната не беше и достатъчно еднородно, за да стигне бързо до консенсус. Разбира се, нямаше и време. Но смятам, че няма да има проблем с честността на вота.
По отношение на пандемията, която върлува вече повече от година, едва ли точно служебно правителство може да постигне чудеса за 3 месеца. Важна ще е по-скоро борбата със социалните и икономическите измерения на кризата. За съжаление служебното правителство ще има доста да го наречем „лошо наследство” и то не само по отношение на средствата в бюджета.
Що се отнася до ревизията, тук също не бива да имаме високи очаквания. Няма как такава ревизия да се случи за 3 месеца. Още повече, че не се забелязва и някаква воля от страна на прокуратурата да съдейства за един такъв процес, ако говорим за разследване на някакви престъпления. Правителството по-скоро ще има възможност да обясни на гражданите какво е състоянието на държавата, което е заварило. Така и новите претенденти за властта ще имат представа какво ги чака след евентуална изборна победа, което не е никак малко.

– Поставя се въпросът и за външнополитическия контекст, в който влиза служебното правителство – Източната политика на НАТО и инициативата „Три морета”. Борисов обвинява президента за това, че се опитва да бъде добър едновременно с американците и руснаците. Има ли основания в това, може ли Радев да бъде обвиняван, че не е последователен евроатлантик?

– Още от януари месец Бойко Борисов се опитва да се представи като първи американофил и войнстващ русофоб за сметка на Радев. Това е целта на серия от действия от поредния вербален отказ от руски енергийни проекти, през измисления лов на шпиони, който провежда заедно с Гешев, до предлагането за премиер на Даниел Митов. Очевиден е стремежът да се демонстрира пълна сервилност в американска посока. Поне на този етап партньорите все още не са достатъчно впечатлени. Ще видим дали това ще се промени след изборите.
Що се отнася до политиката на Радев, той логично търси българския интерес в една доста сложна ситуация. България няма интерес от нагнетяване на отношенията между Русия и НАТО. Но това нагнетяване се налага от американската страна и от държави от Източна Европа, които традиционно имат негативно отношение към Русия.
България е член на НАТО и трябва да се съобразява с тази реалност. Никой не ни и пита дали искаме или не, страната ни няма възможност да взема сама геополитически решения повече от 100 години. За това и подходът на Радев е да не участва в безсмислено противопоставяне с Русия, а по отношение на инициативата „Три морета” да търси по-скоро икономическите и измерения.

– По какъв начин ще повлияе работата на служебното правителство върху предстоящите през есента президентски избори?

– Със сигурност президента носи отговорност за дейността на правителството, което означава и за управлението на държавата. Едва ли участието в Изпълнителната власт носи на някого в България позитиви. Но не може да очакваме чудеса за 3 месеца. Мисля, че това е очевидно за хората и не вярвам служебният кабинет да донесе сериозни негативи на президента.
Не мисля, че би имало значение дори президентските избори да се организират от служебно правителство. Радев има най-голям интерес от това изборите да са честни, защото рейтингът му поне към днешна дата е достатъчен за убедителен успех и втори мандат.

– А възможно ли е при сходен изборен резултат служебният кабинет да се задържи по-дълго на власт?

– По-скоро се надявам да имаме в края на юли или началото на август правителство, избрано от парламента. Ако политическите сили, които се борят за промяна отново имат мнозинство, но диалогът между тях продължи да бъде труден, то не би бил лош вариант да подкрепят за някакъв срок и правителство на Радев вече като редовно, а не като служебно.
Един такъв вариант е разумен и от гледна точка на президентските избори. За партиите, които наистина искат да свалят ГЕРБ от власт, общата подкрепа за кандидатурата на Радев за втори мандат е безалтернативна. Ако не могат да се обединят едни с други, могат да се обединят зад президента.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук