19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусПрезидентът Радев продължава политическите консултации с останалите четири парламентарни формации

Президентът Радев продължава политическите консултации с останалите четири парламентарни формации

Днес президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 49-тото Народно събрание.

Вчера държавният глава се срещна с първите две парламентарни формации – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Днес президентът Румен Радев ще разговаря поотделно с представителите на останалите групи в 49-ото Народно събрание и ще обсъди с тях възможностите парламентът да излъчи редовно правителство.

„Как вие виждате колко време трябва за преговори за правителство, за приемане на бюджет, за приемане на най-важните закони, които да не ни спънат по пътя към Шенген тази година?“, посочи Радев по време на започналите вчера консулатации.

След ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ отговор на тези въпроси президентът ще търси и от останалите четири парламентарни формации. В 9.30 часа започва срещата на държавния глава с представителите на партия „Възраждане“. Час и половина по-късно на консултации на „Дондуков“ 2 са поканени от „Движението за права и свободи“. По обед президентът ще разговаря с парламентарната група на „БСП за България“. Политическите консултации завършват в 15.00 часа със среща с най-малката парламентарна група „Има такъв народ“.

Президентът подчерта, че Народното събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост и за приемането на страната ни в Шенген, както и да одобри бюджет за тази година:

„Ако наистина бързо се състави правителство, което всички очакваме и аз се надявам това така да стане, има време наистина всички тези закони да се разгледат. Ако не се състави правителство, големият въпрос е какво правим с бюджета и със законите и тук става водещ факторът време“.

На вчерашните консултации първите две парламентарни групи поискаха от президента да даде достатъчно време на 49-ото Народно събрание да приеме важните законите:

„Според мен трябва да има време, трябва да има и коректни ясни отношения, защото за тази игра тук, която в момента провеждаме, трябват двама партньори – парламента и президента. Най-голямата роля на президента е всъщност тайминга и връчването на мандатите“.

След края на политическите консултации с шестте парламентарни формации президентът трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments