5.6 C
София
понеделник, януари 17, 2022
НачалоНа фокусПрезидентът Радев свиква министри заради разпространението на Covid-19

Президентът Радев свиква министри заради разпространението на Covid-19

Президентът Румен Радев ще обсъди днес Covid ситуацията с министрите от служебния кабинет. На срещата ще присъства и вицепрезидентът Илиан Йотова. Срещата ще се проведе на а фона на данните за повишаване на заболеваемостта в страната.

Срещата с правителството е вероятният отговор на искането за свикване на КСНС. В условията на предизборна кампания, призивът за това беше отправен от някои политически партии.

По-рано тази седмица стана ясно, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е изразила притесненията си за ситуацията в Румъния и България. А Румен Радев каза, че „дипломатично имената на държавите не са били посочени“ по време на срещите му там.

Румъния вече поиска лекарства срещу Covid-19 и кислородни апарати по механизма за гражданска защита на ЕС.

От средата на седмицата в България са в сила ограниченията за неваксинираните. В определени места се влиза с т.нар. зелен сертификат. И макар ограничението да активира процеса на ваксинация, нивото на ваксинирани остава около 20 процента.

В изявления правителството  предупреди, че ако ситуацията остане сложна, ще се наложи и локдаун.

Туристически асоциации, хотелиери, ресторантьори заплашиха с протести, ако няма гратисен период за въвеждането на зеления сертификат и признаване на теста за антитела за издаването на документа.

Пациентски организации поискаха напълно безплатни антигенни тестове и програма за изследване на населението за наличие на Т-клетъчен имунитет, като единствен начин за доказване на дълготрайна защита от вируса.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments