0.3 C
София
петък, януари 27, 2023
НачалоНа фокусПрез 2023 г. се очаква балансиране на пазара на имоти

През 2023 г. се очаква балансиране на пазара на имоти

Очаква се балансиране на пазара на имоти през 2023-та година. Това заяви Добромир Ганев, председател на Сдружение „Недвижими имоти“ пред Радио София. По думите му, спадове в цените няма да има, но пазарът ще остане динамичен.

„Миналата година е рекордна по отношение на ръстове в цените. Мисля, че регистрирахме най-високите цени за последните 20-30 години“, заяви още Ганев.

Според него обаче балон на пазара на имоти няма, а той е напълно логичен и се определя от търсенето и предлагането. Ганев добави, че в последните години е имало наслагване на много фактори, които са затвърдили високия интерес към жилищния пазар и то не само в България.

„9-месечието за изминалата година показа по-голям обем от сделки от 2021 г., която беше рекордна. В момент на нестабилност, на кризи, на инфлация, има основание хората да желаят да запазят своите спестявания. За 9-месечието в България има 174 000 сделки“, каза Добромир Ганев.

В сайта на Сдружение „Недвижими имоти“ се посочва, че най-много поскъпват старите жилища в София. Според националната статистика, увеличението на стойността им в рамките на година е с 21,7%, като средното повишение за страната е 15,6%.

„Аз го отичам на методологията, която използва НСИ и второ, че от старта на военните действия, цените на материалите и суровините, необходими за строителство на жилищни сгради, се повишаваха ежечасно. Много от предприемачите спряха да обявяват своите единици, които бяха построили или които бяха в строеж. Националната статистика вероятно е отчела този процес през второто и третото тримесечие и може би на тази основа виждаме такава разлика“, обясни експертът.

С 18,6% по-високи са цените на апартаментите и къщите в София през третото тримесечие на миналата година, спрямо същия период на предходната година. Поскъпването на новото строителство в София е с 14,4% за година, като в този сегмент от пазара само в Русе повишението на цените е по-голямо.

Добромир Ганев уточни, че винаги има риск в покупката „на зелено“ и посъветва хора, които са решили да закупят такъв имот да използват услугите на брокери и да направят проучване на инвеститора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments