18.5 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусПремиерът Денков: Не трябва да се поддаваме на руски провокации

Премиерът Денков: Не трябва да се поддаваме на руски провокации

Датата 24 май е най-светлият празник, който обединява всички. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти, след като се върна от Атина, където се срещна с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

24 май е празник, който прави по хармоничен начин прехода от миналото към бъдещето, допълни Денков.

Като конструктивни и позитивни определи премиерът Николай Денков разговорите с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Денков беше на еднодневно посещение в Гърция.

„Това, което беше важно за нашата държава е да видим доколко можем да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис“, каза той.

По отношение на Кавала предстои подписване на договор на гръцката страна с концесионера и е ясно заявено съгласие България да се включи в този договор. Изходната точка за преговори е 20% участие на България, независимо от терминалите за втечнен газ. Предстои следващите месеци да има развитие по тази тема.

По отношение на пристанището в Александруполис преди няколко месеца е спряна концесията, но Мицотакис е казал, че се разглеждат варианти и ако бъде открита процедура до края на годината, България ще има възможност да заяви своя интерес.

По отношение на газовите връзки се работи усилено по увеличаване на интензитета на газа, който може да се подаде със слагане на допълнителни компресорни станции и за да може България да бъде захранена и да се подава газ на съседни страни на север и запад от нас, каза Денков.

Между двамата премиери е засегната и темата за жп линиите към Кулата и Свиленград, което би позволило да се пренасят повече товари към гръцките пристанища.

Гърция е заявила интерес към разширението на Чирен – иска да запази известна част от капацитета и срещу заплащанве да запази допълнитените обеми, които в момента се осигуряват. Заявен е и интерес при развитието на АЕЦ „Козлодуй“ при подготовката на новите реактори – да се включат или като инвеститори, или със сключване на дългосрочни договори с електроцентралата за закупуване на ток.

Обсъден е и тръбопроводът Александруполис-Бургас за възможност на внос на нефт за захранване на рафинерията.

 

Пьотр Толстой не за първи път отправя провокации към България. С това изказване той минава граници, които не са приемливи, затова ще говоря с МВнР, коментира премиерът.

Той обаче подчерта, че руският посланик в България Елеонора Митрофанова няма да бъде обявена за персона нон грата заради изказването на руския депутат.

 

Не трябва да се поддаваме на провокации. Голяма част от тези изказвания се правят за вътрешна употреба, за руската публика, за да видят колко велики неща се вършат от Кремъл. Целта е да се сплаши българското население, но няма опасност за България. Ние сме членове на НАТО и по тази причина Русия няма да посмее да ни нападне.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments