16.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусПремиерът Донев: Администрацията е фактор за стабилност по време на политическа криза

Премиерът Донев: Администрацията е фактор за стабилност по време на политическа криза

В специфичните български условия на продължителна политическа несигурност администрацията е един от основните фактори за стабилност при функционирането на държавата. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание.

„Провежданите реформи в администрацията са една от важните предпоставки за приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие“, отбеляза Донев.

„Една от ключовите си цели, които си поставихме при встъпването си в длъжност като служебно правителство, беше да възстановим доброто взаимодействие между институциите и да създадем атмосфера на работа, в която всеки добросъвестен и компетентен държавен служител може да отстоява своята позиция на експерт без политически натиск. Ние сме правителство на действието в екип, благодарение на съвместната ни работа с хората в държавната администрация“, допълни премиерът.

По думите му девет месеца след встъпването в длъжност на служебното правителство политическата ситуация в страната е такава, че вниманието продължава да бъде насочено към очакването за съставяне на редовен кабинет, излъчен от Народното събрание. „Ако отклоним поглед за кратко от имената на кандидатите за министри, ще видим хората в администрацията, които също така са служители на държавата“, подчерта Донев.

„Днес, в изпълнение на законовите си задължения, Министерският съвет ще приеме доклад за състоянието на администрацията през 2022 г. Обикновено на този документ се обръща слабо внимание, а в повечето случаи темата за администрацията се експлоатира от политиците основно в негативен контекст, включително и като оправдание за собствените си неуспехи. Бързо беше забравено, че същата тази администрация през 2018 г. проведе българското председателство на Европейския съюз, като неизвестни за обществото държавни служители ръководиха десетки формати на Съюза и получиха признание от други държави членки и от Европейската комисия за високия си професионализъм. Това беше доказателство, че при ясно поставени и измерими цели българската администрация е в състояние да изпълни своето предназначение и изпълни своето предназначение и демонстрира своята висока експертиза“, посочи още служебният министър-председател Гълъб Донев.

В началото на правителственото заседание той поздрави новоназначения министър на външните работи Иван Кондов, който зае мястото на Николай Милков, поел поста на представител на България в НАТО.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments