0.8 C
София
четвъртък, декември 8, 2022
НачалоНа фокусПремиерът на Косово посочи четири причини, поради които може да се стигне...

Премиерът на Косово посочи четири причини, поради които може да се стигне до сблъсъци със Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти посочи четири причини, поради които може да се стигне до евентуални сблъсъци между Сърбия и Косово и една от тях е обстоятелството, че Сърбия не признава независимостта на Косово, съобщава Косова онлайн и БТА.

Курти заяви за швейцарския вестник „Република“, че Косово не се страхува от действията на Сърбия, но е нащрек.

Друга причина за евентуален конфликт е, че Сърбия блокира приемането на Косово в международните организации и финансира паралелните структури в северната част на страната.

„Сърбия все още не признава независимостта на Косово. Тя се бори против международното ни признаване и същевременно финансира нелегалните структури в Косово, които подриват правовата държава и нашия суверенитет. Второ, в Сърбия не признават военните престъпления, извършени през 1990 г.“, изтъкна Курти.

Косовският премиер напомни, че Сърбия поддържа близки отношения с Русия, което застрашава мира в региона.

„Косово е демокрация, Сърбия не е, това е третото нещо, което ме тревожи. Всеки, който граничи с автокрация, е в опасност. Четвърто, официален Белград поддържа близки връзки с деспотичния руски президент Владимир Путин. За 10 години Вучич се е срещал почти 20 пъти с Путин, последната среща се състоя на 25 ноември 2021 г. в Сочи, три месеца преди началото на войната“, напомни Курти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments