18.5 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусПремиерът ни пред "Политико": Каним нидерландски и австрийски експерти да наблюдават границата...

Премиерът ни пред „Политико“: Каним нидерландски и австрийски експерти да наблюдават границата ни

България ще покани специалисти от нидерландските и австрийските митнически служби да наблюдават операциите на турската граница, за да се опита да разсее опасенията, които възпрепятстват кандидатурата ѝ за присъединяване към Шенгенското пространство за свободно пътуване, заяви снощи министър-председателят Николай Денков за изданието „Политико“.

Денков изтъква, че Австрия и Нидерландия са двете основни страни, които са скептични по отношение на влизането на България в Шенген, и заяви, че днес ще проведе срещи с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и канцлера на Австрия Карл Нехамер, за да отговори на техните опасения.

Те до голяма степен са съсредоточени върху миграцията, особено по известната с проблематичността си турско-българска граница, която отдавна е основен транзитен пункт за контрабанда на хора, наркотици и оръжие от Близкия изток към Европа, отбелязва „Политико“.

„Ще се опитаме да включим максимално партньорите от Австрия и Нидерландия, за да могат да видят какво се случва на границата, защото там не е лесно“, казва Денков, който беше в Брюксел за първи път, откакто встъпи в длъжност по-рано този месец.

Той заявява, че приветства сътрудничеството с двете страни, които след това ще могат да направят „технически препоръки“ за охраната на турската граница.

Той добавя, че в България се създава специално звено, съвместно с Европол, за борба с трафика на хора.

Планът за споделяне на митнически опит е част от „международен пилотен проект“, стартирал през март при предишното правителство на България и частично финансиран от Европейската комисия, е опит да се „изгради доверие“ и да се покаже, че „ние правим всичко възможно там“, казва още министър-председателят ни пред изданието.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments