22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусПремиерът Петков потвърди, че въпросът за Република Северна Македония ще бъде решен...

Премиерът Петков потвърди, че въпросът за Република Северна Македония ще бъде решен от Народното събрание

Премиерът Кирил Петков потвърди, че на днешното заседание ЕС-Западни Балкани в Брюксел ще потвърди обещанието си да остави въпроса за Република Северна Македония в ръцете на Народното събрание.

Ще кажа, че съм обещал на българския народ, че това решение трябва да се вземе от българския парламент, заяви той при пристигането си за срещата пред български журналисти. Само българският парламент е институцията с най-голяма представителност. Винаги си държа на думата. Независимо какво ще се случи в днешния ден, кой какво ще иска от мен, ще държа тази позиция, добави премиерът.

Кажете ми друг път, когато българският премиер, като е обещал нещо, независимо, че аз лично харесвам френското предложение – това, което виждам, е, че конституцията ще се промени преди да започне преговорният процес; че дискриминацията и езикът на омразата ще бъдат (включени); през цялото време ще можем да спираме техния процес, ако не се справят. Това, че имаме двустранен протокол, който ясно ще показва всичките наши позиции – това е много добро предложение и не мисля, че друго такова може да има. И въпреки всичко, когато давам дума, че само българският парламент ще даде отговора на този въпрос и решението, ще си спазя думата, обобщи Петков.

Надявам се, че в близките дни Народното събрание ще вземе решение по този въпрос, добави той. По неговите думи има историческа възможност България да може да запази всичките си интереси задълго.

През цялото време темата за Република Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство, само с една цел – да разклащат правителството, за да крадат милиарди. Само че, когато казахме „Няма да ви дадем милиардите, които искате да откраднете, и не се съгласяваме с вашите номинации“, примерно за БНБ, Република Северна Македония остана в нищото, посочи посочи премиерът.

Важно е да се каже за нашите опозиционни партии – не можеш да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и следобяда да блокираш комисията (по външна политика на НС – бел. кор.). Това е абсолютна политическа подлост, каза Петков.

Вчера рискуваме 2,6 милиарда, защото не искат да направят кворум, защото ги е страх. Тези хора са страхливци и мислят само как да манипулират, добави той.

В следващите дни може да има отворена дискусия, където целият български народ да разбере, това не трябва да стане между другото. Или сте едни страхливци всички вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се говори пред целия български народ и да се вземе правилното решение, призова той парламентарната опозиция.

По адрес на президента Румен Радев премиерът заяви, че не може от две седмици Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) да не се свиква“и да се крие на различни места“. Ако си президент на място, викаш КСНС, всички служби и партии, сядаме заедно, обсъждаме и излизаме.

Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци, заяви Петков.

Източник: БТА

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments