9.4 C
София
понеделник, май 9, 2022
НачалоНа фокусПремиерът Янев за бъдещето на РСМ: Отговорността е на политиците

Премиерът Янев за бъдещето на РСМ: Отговорността е на политиците

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев е на посещение у нас. Той разговаря с българския си колега Стефан Янев.

Отговорността е на политиците. Разбира се, историците имат своето важно място и своите задължения в работата на тази комисия. Това заяви премиерът Стефан Янев в отговор на въпрос след срещата с колегата си Зоран Заев.

В момента имаме прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство, откровен разговор и открит диалог, която да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, обясни премиерът.

Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни решения, които ще обсъждаме още днес и в близките дни, допълни Янев.

Акцент във визитата на Зоран Заев е задълбочаването на двустранния диалог и перспективата за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

Очевидно е, че като съседи, като добри приятели и братски народи, имаме нужда от постоянна комуникация, подчерта премиерът Янев.

България подкрепя европейската перспектива на РС Македония и възможностите за започване на разговори за предприсъединяване към ЕС. Ние твърдо поддържаме перспективата на РС Македония и Република Албания по пътя на тяхното присъединяване към европейското семейство, подчерта премиерът.

Работим заедно, разговаряме за решения, които да бъдат в интересите и на двете страни – само така бихме могли да имаме успешна реализация, категоричен е Зоран Заев.

Ние вярваме в европейските ценности и апелираме към българския народ за братска подкрепа, защото дължим това и на младите, и на бъдещите поколения, а и на сегашните. Вярвам, че ще намерим решенията, допълни Заев.

Работните групи ще продължат разговорите и днес, тъй като премиерът Зоран Заев е получил покана да остане и тази вечер у нас, съобщи самият той по време на брифинга.

Когато институциите създават основа за език на омразата, например с премахване на паметници, те създават основа за научаване на младите поколения, че е имало нещо лошо в миналото ни. Ние целенасочено и добронамерено обсъждаме всички тези начини, да няма такава основа, обясни премиерът Стефан Янев.

В тази връзка сме замислили редица мероприятия, които обаче са в процес на правене. Те са точно, за да дадем възможност на младите хора от РС Македония и България по-често да бъдат заедно, да намират общ език.

Това е нещо, което може да бъде решено на политическо ниво, каза в заключение премиерът.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments