2 C
София
петък, ноември 12, 2021
НачалоНа фокусПремиерът Янев не иска да се стига до локдаун

Премиерът Янев не иска да се стига до локдаун

Не искаме да затваряме държавата, не искаме локдаун, заяви премиерът Стефан Янев. Премиерът Стефан Янев отговаря на въпроси на граждани на живо в страницата на правителството във Фейсбук в инициативата „Властта говори! Открито“.

„Локдаунът е по-лошият вариант. От самото начало на служебния кабинет сме казали, че не искаме да затваряме държавата. Локдаунът е икономически неизгоден и може да докара дотам отделни икономически субекти, че след това да не могат да отворят, но се отразява и на личностното ни общуване. Той се използва като крайна мярка. Надяваме се, че тези мерки вече дават резултат. В последните дни имаме по-голямо число на оздравелите, отколкото на новозаразените. Всеки може да има лични предпочитания, но трябва да имаме обществени правила и разбирания, че сме потенциални получатели на заразяване и трябва да бъдем максимално отговорни“, допълни Янев.

Повечето въпроси са свързани с изборите и ковид кризата – ще има ли локдаун, докога ще се тестват учениците, защо бяха въведени зелени сертификати. „Истината е проста. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и ЦИК са предприели всички мерки, за да има един честен вот, който отразява реално съотношението на предпочитанията им. ЦИК съвместно със сегменти от изпълнителна власт са направили организация, при която всички машини на които ще се гласува, са достатъчно гарантирани, така че електронните ключове и електронният софтуер са контролирани. Няма практическа възможност друг тип машини или карти да се използват при вота.

„Електронно управление“ и ЦИК са готови да публикуват на страницата на ЦИК всички серийни номера на машини, флашки и карти, на които ще се гласува. Няма никаква възможност да бъдат подменени машини или периферни устройства. Цялото говорене за допълнителни машини е някакъв вид спекулация, чиято цел е да демотивира гражданите да гласуват“, каза Янев.

„След като това е вторият пореден избор с масово гласуване с машини, трябва да погледнем какъв е нашият опит при гласуването преди 3 месеца. Тогава нямаше съмнение с начина на използване на машините. Определени хора и интереси имат за цел да внушават, че този тип гласуване е подходящ за манипулация. Призовавам и партиите да бъдат по-образи и да не внушават, че машинният вот е ненадежден. Той е надежден и спестява време при обработката на изборните резултати“, посочи премиерът.

„Сигналите за купуване на гласове и противодействието им от МВР виждаме почти на ежедневна база. Вътрешният министър е като принципал на МВР. Той е един от хората, които говори в публичното пространство. За някои то може да бъде определено като говорене с компромати. Органите на МВР с цялата си отговорност към закона вършат своята работа и целта е да се намали купения вот, за да бъдат спокойни българските граждани, че вотът им не е изкривен“, заяви Янев.

„Аз ще гласувам, както съм правил през годините. Кой ще спечели, ще определят гражданите. Участието на всеки от нас в демократичното управление на страната е нашата отговорност. Ние предопределяме управленските политики. Това е постоянен процес. Да се надяваме, че ще се направи баланс и да се върви в посока следващият парламент да бъде в състояние да излъчи парламентарно мнозинство, което да излъчи редовно правителство и да бъдем в състояние на политическа, икономическа и социална предвидимост“, допълни той.

Вече има достатъчно тестове за всички области в страната, които до края на деня ще бъдат разпределени, каза Стефан Янев . „Тестването на учениците беше начинът, който е щадящ, за да сме сигурни, че децата ще учат в безопасна среда. Онлайн обучението е временна мярка, но всички сме убедени, че присъственото обучение е начинът. Направили сме редица мерки в тази посока.

Имаше напрежение в обществото, че нещата се правят прекалено бързо и че тестовете не са се появили достатъчно бързо и в достатъчни количества. Вече има достатъчно тестове за всички области в страната, които до края на деня ще бъдат разпределени.

Други количества очакваме до края на деня. От понеделник училищата, където не са били доставени такива тестове, ще могат да започнат да присъствено обучение. За тези училища, където ще се провеждат избори, ще бъдат отворени от вторник. Надявам се до понеделник или най-късно до вторник вече да имаме достатъчно тестове, за да можем да планираме връщането и на децата от 5-и до 8-и клас. Това е целта, която беше обявен а в началото на този процес – да се върнат децата в училище в сигурна среда. Вървим напред и се надявам следващата седмица да включим и по-големите класове“, посочи Янев.

По думите му тестовете ще стигнат докогато е необходимо. „Целта не е да слагаме дилеми в съзнанието на родителите дали да се тестват децата, а да се създаде сигурна и предвидима среда за децата в училище и да помогнем за намаляване на заразяемостта в тази училищна среда. Данните, които имаме, показват тенденция за намаление на заразяването в тази среда. Когато заразените деца са достатъчно малко и развитието на пандемията в национален план е на достатъчно ниско ниво, тези мерки ще бъдат отменени и няма да има нужда от тестване. Това е временна мярка, която цели промяна на тенденцията в развитието на пандемията, така че да са достатъчно ниски нивата на заболяемост и заразяемост и да предотвратим разрастване на пандемията и натовареност на здравната система“, заяви премиерът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments