15.8 C
София
четвъртък, септември 9, 2021
НачалоНа фокусПремиерът Янев предложи МВР да отговаря изцяло за оградата по границата

Премиерът Янев предложи МВР да отговаря изцяло за оградата по границата

Предлагаме отговорността за оградата по границата да отиде изцяло към МВР. Това съобщи министър-председателят Стефан Янев след заседанието на Съвета по сигурността, предаде БНТ.

Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност между МО и областните управители за оградата по границата да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно Гранична полиция, обясни премиерът.

В момента сме в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компроментираните части на това временно съоръжение по българо-турската граница, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

Практиката показа, че такива грижи за това съоръжение не се прилагат. МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи, обясни Рашков.

Според него, ремонтът на съоръжението ще струва около 4 млн. лв.

Обсъдихме състоянието и капацитета за защита на националната сигурност в контекста на мигрантския поток, както и мерки за подобряване на Съвета по сигурността към МС.

Беше отчетено свършеното от МВР предвид натиска, констатиран през месец август и в началото на септември, включително координацията с МО от гледна точка на тяхно бъдещо участие при необходимост. Координацията я има, съответните структури съдействат, подчерта премиерът.

Към 5 септември показателите са приблизително четирикратно по-ниски от тези през 2015 г. но в сравнение с 2020 г. са шестрактно по-високи, поради което ние прилагаме достатъчно усилия за задържане на чужденци, които правят опити да преминат през нашите граници, обясни вътрешният министър.

По думите му, погрешно е, че става въпрос само за афганистански граждани, които се опитват да преминат българската граница.

Не е вярно! Гражданите от Турция 32%, от Афганистан 17% и по-малък процент са сирийски граждани.

В момента има лек спад на натиска в сравнение с август, така че не се налага да включим части на МО за охрана на границата, допълни Рашков.

Състоянието на домовете за настаняване на бежанци е сравнително добро. Капицетът не е надхвърлен, но имаме готовност да разкрием нови. Драстично увеличаване на приемането на чужденци не се наблюдава, полагат се грижи за тях, включително карантина, ако се налага, допълни Рашков.

Следващата седмица сме готови да внесем предложение за постановление на Министерски съвет за създаване на Секретариат на Съвета по сигурност, заяви премиерът Янев.

„Той ще функционира в рамките на Министерски съвет. Числеността и задълженията му са определени“, допълни той, като уточни, че ще отнеме технологично време докато служителите в него бъдат назначени.

Стефан Янев добави, че на следващото правителствено заседание ще бъде внесено и предложение за създаване на механизъм за временно командироване на специалисти от МВР, МО и службите за сигурност така, че до края на 2021 г. те да могат да изпълняват задълженията на специалистите от Съвета по сигурност.

„Очакването е, че в началото на следващата година този съвет ще функционира пълноценно“, посочи още служебният министър-председател.

Той информира още, че са били приети и вътрешни правила за организиране и провеждане на заседанията на Съвета по сигурност.

 

Подготовка на допълнение на Закона за управление при кризи е разгледана също на заседанието.

Има теми, които са в дневния ред на обществото, за които трябва да се мисли предварително. Например осъвременяване на цялостната политика на България по отношение на Р Северна Македония – нашето политическо поведение и търсене на бъдещи решения за народите на двете страни. Без да излизаме от рамката на приетата от НС позиция бихме искали да се предприемат действия във външната политика които да са в националния интерес на България, допълни премиерът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments