Приеха на първо четене закона за удължаване на удължения вече държавен бюджет

0

Eдинодушно, с 201 гласа „за“, депутатите приеха на първо четене Закон за удължаване на вече удължения държавен бюджет.

По този начин ще се гарантира увеличение на пенсиите от юли, както и останалите социални плащания към общините.

Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство, предвижда и отпадане на забраната за използване на средствата от така наречения Фискален резерв и от Фонда за гарантиране на пенсионната система.

Очаква се между двете четения да бъде записано, че ще имаме снижа е минимум от 4.1 милиарда лева – пари от сребърния фонд, който няма да могат да бъдат пипани. Останалите средства ще могат да се използват за текущи нужди.

Очаква се с новото удължаване на закона да се промени и редът, по който общините ще могат да харчат парите си, тъй като те нямат редовен бюджет. Министърът на финансите Асен Василев подчерта, че средствата от Сребърния фонд няма да бъдат пипани:

„В редовния бюджет, който беше приет миналата година, и в актуализацията, ясно е записано, че парите от Сребърния фонд не се пипат. Не само те, а не се пипат парите от Учителския фонд и другите фондове. Затова има минимален размер на фискалния резерв от 4,5 милиарда, така че да сме сигурни, че тези пари няма да бъдат пипани под никаква форма. Този законопроект е внесен в служебния кабинет. Моето лично предложение, което обсъдих и с нашата група е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа. Нужда няма! Никаква!“.

Срокът между двете четения ще бъде съкратен и второто четене ще бъде още следващата седмица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук