19.7 C
София
събота, октомври 1, 2022
НачалоУ насПриоритетите на външния министър са Западните Балкани и изборите

Приоритетите на външния министър са Западните Балкани и изборите

Служебният министър на външните работи Николай Милков обяви приоритетите на ресорното ведомство до провеждането на предсрочните парламентарни избори през октомври и съставянето на редовен кабинет на пресконференция в Министерството на външните работи (МВнР), съобщава БТА.

Основен приоритет е организацията и провеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. зад граница. Към момента се очаква да бъдат разкрити около 800 секции в над 65 държави, обяви Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР.

Ключова задача за ведомството е и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и отстояването и надграждането на постигнатото в последните месеци по отношение на европейския път на Република Северна Македония (РСМ).

По думите на Милков по отношение на РСМ страната ни трябва да успее да затвърди и да не отстъпи от пробива, който е направен в двустранните отношения.

Балканската ни политика, не се изчерпва само до РСМ. На Балканите има много по-взривоопасни проблеми – Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, коментира Милков. Именно заради това, той подчерта, че вниманието на партньорите от Европейския съюз и НАТО трябва да бъде концентрирано и върху проблемите, свързани със сигурността в региона.

Също така осигуряване на активно присъствие на страната ни в ЕС и НАТО, включително участието в колективните усилия за справяне с настоящите кризи, както и присъединяването на България към Еврозоната и Шенгенското пространство.

Относно присъединяването към Шенген Милков заяви, че през септември ще бъде представена информация докъде страната ни е стигнала с подготовката за присъединяването.

Сред изброените от него приоритети е и присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и подготовка от страна на България на Първоначален меморандум с позиция по всеки един правен инструмент на ОИСР.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments