1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоНа фокусПри 70% запълняемост на интензивните легла започва затварянето на училищата

При 70% запълняемост на интензивните легла започва затварянето на училищата

Здравните власти представят новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19. Очаква се да стане ясно дали ще се налагат по-строги мерки за ограничаване на заразата и какви ще бъдат те.

 

Министър-председателят Кирил Петков откри събитието в Министерския съвет чрез видеоконферентна връзка.

На пресконференцията присъстват министрите на здравеопазването и на образованието Асена Сербезова и Николай Денков.

 

„Към този момент все още нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес“, каза в началото на пресконференцията министър-председателят.

 

Той обясни, че според новия план България е условно разделена на 6 клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага. Според премиера това ще гарантира, че бизнесът, както и родителите, например, ще могат да планират времето си за поне няколко дни напред.

 

Петков представи и 10 мерки, свързани с подкрепа. Това са „60 на 40”, Проект „Патронажна грижа+”, Проект „Запази ме”, Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, Фонд на фондовете Програма „Възстановяване”, през ББР програма „Възстановяване”, през ББР програма „Подкрепа на туризма”, 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма. Петков представи и нова, десета мярка.

 

„Тя се отнася само за напълно затворени микро- и малки предприятия. В нея ще ма 20 процента безвъзмездна помощ от средните  нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. Ако вашият бизнес е затворен зарази етап 4,  държавата ще подпомогне за затворените дни”, обясни той.

 

В плана са заложени четири етапа за евентуално налагане на допълнителни мерки:

 

– При 50% заетост на интензивните легла в даден клъстер се запълват, мерките ще бъдат съвсем леки.

 

– При 60% заетост – тогава има някои мерки, но всички бизнеси и всички училища работят.

 

– При 70% заетост на интензивните легла: започва въвеждането на сравнително меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи.

 

– При 80% процента заетост на интензивните легла – симетрично затваряне на бизнесите, освен аптеките и хранителните магазини.

 

„Новият план отчита характеристиките на Омикрон, както и необходимостта от координация между всички министерства. Ще правим математическо моделиране за развоя на пандемията, за да не изпадаме в ситуация, в която да затваряме всичко за 24 часа”, коментира здравният министър проф. Асена Сербезова. И допълни, че плановите операции се спират, за да се осигурят повече интензивни легла за пациенти с COVID-19.

 

От 2 г. сме в една извънредна обстановка, при която сме изправени преди редица предизвикателства. Когато Министерство на здравеопазването (МЗ) предприема противоепидемични мерки трябва да бъде проследен техният ефект върху други сфери от обществения живот, каза тя.

„Основното е данните да бъдат разпределени на областен принцип и да имаме възможност от няколко дни преди обявяването на нови мерки. Друго е съхраняването на присъствения образователен процес, защото през последните 2 години видяхме не само отрицателните последици на онлайн обучението, но и тепърва ще се сблъскваме с този проблем. Имаме много добър диалог с министър Денков и нямам той да разбира от медиите за налагането на нови мерки“, подчерта министър Сербезова.

Тя допълни, че данните ще бъдат разпределяни по клъстъри, а прилаганите мерки ще бъдат обявявани поне от 3 до 5 дни предварително.

„Всички заедно, независимо от обществения сектор, в който се намираме, дали сме ваксинирани или не, какво смятаме за зеления сертификат, всички ние заедно трябва да преминем през тази пандемия с възможно най-малко щети“, отбеляза тя.

Сербезова изтъкна, че водещият критерий ще бъде процентът заети интензивни легла. Друг от факторите е наличието на медицински персонал.

 

Сербезова заяви, че стимулирането на ваксинационния процес ще бъде на нов етап. „Ще направим промяна в тази насока. Наследили сме едно недоверие у част от обществото към заболяването, към начина на разпространение, ваксини и зелен сертификат. Считаме, че една кампания, основана на лозунги, е неполезна и непродуктивна, която отблъсква по-голямата част от колебаещите се. Контекстът на общественото здраве е изключително важен в този подход за справянето с пандемията“, заяви тя.

 

Здравният министър подчерта, че новата здравна стратегия за ваксинацията цели подобряване на диалога и  информираността.

 

„Ще продължаваме да провеждаме и срещи с различни заинтересовани страни в сектор „Здравеопазване”. Целта ни е да подобрим диалога и да представим ползите от ваксинирането като статистика. Разработваме мащабна информационна кампания по отношение на ваксинацията”, добави тя.

 

И категорично заяви, че зеленият сертификат няма да отпадне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments