2 C
София
петък, ноември 12, 2021
НачалоНа фокусПровали се вотът на недоверие срещу Заев

Провали се вотът на недоверие срещу Заев

Липса на кворум провали вота на недоверие срещу македонския премиер Зоран Заев късно вечерта в четвъртък. Заев остава на поста си до избора на ново правителство, предаде МКД.

„Като вземаме предвид, че няма кворум за целта, за която е внесен този въпрос, на правителството не е гласувано недоверие и на тази основа то продължава работа с пълния си състав и правомощията, които има, ​​каза председателят на парламента ТалатДжафери, като след това поздрави премиера Зоран Заев и членовете на неговия кабинет, които присъстваха в залата.

Отсъстваше министърът на земеделието Арджанит Ходжа от Беса, който преди дни реши да напусне правителството, но формално той все още е на поста.

С председателството на Джафери в залата на парламента трябваше има 61 депутати, достатъчно, за да има кворум за гласуване по дневния ред и при условията, когато опозиционният блок загуби депутата от Беса Кастриот Реджепи, който днес, макар и подписал на инициативата не се появи в парламента.

Припомняме, че Заев, който обяви оставката си заради лоши резултати на местните избори миналия месец, обяви, ще остане на поста, докато политическата ситуация се стабилизира.

ВМРО-ДПМНЕ заяви, че тя и други опозиционни партии са си осигурили 61 гласа в 120-местния парламент, за да свалят правителството.

Но той не подаде официално оставката си в парламента.

Неговите социалдемократи оглавиха алианс, който успя да спечели тясна победа преди ВМРО-ДПМНЕ на парламентарни избори миналата година.

Заев за първи път стана министър-председател през 2017 г. и постави страната по пътя към членство в ЕС, като се съгласи да добави „Северна“ към името, за да разреши десетилетия спор с Гърция, която има провинция, наречена Македония.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments