0 C
София
петък, януари 27, 2023
НачалоНа фокусПровали се срещата на икономическия министър с фирмите, получили кредити от ББР

Провали се срещата на икономическия министър с фирмите, получили кредити от ББР

Нито една от фирмите, поканени на разговори от  министъра на икономиката Кирил Петков, не отиде на срещата.

Петков искаше да разговаря с осемте най-големи клиента на Българската банка за развитие.

Шест от компаниите отговориха писмено. С две от компаниите министър Петков и екипът му изобщо не са успели да се свържат.

Планирана за днес среща между служебния министър на икономиката и фирмите, получили най-големи кредити, се провали. След две отлагания стана ясно, че нито една фирма няма да дойде.

„Всичките шест казват, че си плащат заемите, което е добра новина. Остава за мен въпросът дали това е било най-доброто целево използване на парите”, заяви министърът.

По- рано в ефира на NOVA министърът на икономиката обясни защо е уволнил  двама от надзорниците на банката.

„Моят личен страх е, че когато има нужда от помощ за малките и средни предприятия, ако се даде още 1-2 кредита за 100 млн., в тези няколко бъдещи седмици, ние няма да имаме средства да подпомогнем малките и средни предприятия, защото сме блокирани от бюджета”, каза Петков.

Освободените членове на Надзорния съвет за пореден път обявиха, че нарушение на закона няма.

„Надзорният съвет при отпускане на кредити няма среща с кредитоискателите, не е запознат с бизнес плановете им, при нас идва едно решение на УС, което ние съобразяваме дали е целесъобразно”, заяви Велина Бурска.

„Това са редовни кредити със солидни обезпечения”, заяви Митко Симеонов.

Според министъра обаче проблем има.

„Когато от 1,9 млрд. се дадат 1,7 млрд., това, което със сигурност твърдя, е, че този начин на кредитиране на тази банка е несвойствен за нейното съществуване. Някой, който е решавал да се даде на тези фирми тези заеми, не е следвал закона за ББР, който казва – малки и средни предприятия”, заяви Кирил Петков.

Още в началото на мандата си, служебният министър загатна, че неофициално част от фирмите, получили големите кредити, са свързани с  Делян Пеевски.

„Булгартабак” е единият голям кредитополучател. Той е притежавал „Техномаркет”, който е вторият от големите кредитополучатели. Той е бил миноритарен собственик на едната, която е притежавала другата”, заяви Петков.

„От няколко години в публичното пространство въпросът е „Кой?”. По лично мое мнение, има друг въпрос „Защо?”. Защо министърът поставя изключително стабилна банка в рисково положение, в нелепа ситуация”, попита Бурска.

Министър Петков вече е разговарял с Управителния съвет на ББР, разговорите ще продължат и през идните дни.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments