Прогнози за растежа на инфлацията и ще има ли увеличение на доходите

0

Прогнозите на КНСБ показват, че инфлацията ще продължи да расте. Надеждите са това да се случва със затихващи темпове в следващите месеци. Това коментира пред NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„На кумулативна база февруари 2021 – февруари 2022 според последните данни на НСИ инфлацията е 10%. Предполагам, че числата през март ще бъдат леко по-високи. Това е реалното средно увеличение, което усеща българинът”, обясни той.

По думите на Димитров при стоките от първа необходимост числата на ръстовете на инфлацията са средно над 19%. „Някои стоки стигнаха 50%. Това усеща българинът, когато влезе в магазина”, коментира още президентът на КНСБ.

Той уточни, че очакването за увеличение на доходите е съвсем реалистично. „Според допитванията ни до синдикалните структури масово хората в момента искат от своите работодатели по места увеличение на доходите между 10 и 15% и го получават”, допълни Димитров, като даде за пример сектор „Здравеопазване”.

Старши икономистът в „Отворено общество” Георги Ангелов е на мнение, че българският бизнес няма друг изход, ако иска да запази работната си ръка, освен да вдигне заплатите.

„Инфлацията не е само негатив. Ние сме производител на зърно, слънчоглед, олио, метали. Изнасяме и огромни количества ток – това са свръхпечалби за енергетиката. Това позволява да не се вдига цената на домакинствата. Тоест, имаме ползи от това, че се вдигат цените. И бюджетът печели от това”, уточни Ангелов.

По думите на старши икономиста държавата проактивно може с данъчни облекчения да стимулира бизнесите, които вдигат цените по-бързо от инфлацията.

„Ако искаме да стигнем до крайния потребител, това може да стане с еднократни помощи, както Германия. Ако искаме по-продължителен процес – трябва да минем през заплатите, по-ниско облагане на данъци и осигуровки. Бюджетът има пари, по-добре да ги използваме за нещо”, препоръча Ангелов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук