16.8 C
София
четвъртък, юни 9, 2022
НачалоУ насПродажбата на фирми на клошари да стане престъпление, иска прокуратурата

Продажбата на фирми на клошари да стане престъпление, иска прокуратурата

Продажбата на дялове от търговско дружество на клошари, а именно бедни, малоимотни хора, без трайна уседналост в дадено населено място, което се прави с цел избягване и не плащане на данъци, да стане престъпление. Това е една от идеите на прокуратурата за промени в Наказателния кодекс (НК). Те са общо 47 страници и засягат голяма част от текстовете в закона. Предлагат се и изцяло нови, свързани с обществените поръчки, купуването на гласове, трафика, робството, престъпленията от ксенофобски и хомофобски подбуди. Това не е първо предложение на прокуратурата за промени в НК. Предишното беше още от 2020 г., но не беше припознато от депутатите. Държавното обвинение няма законодателна инициатива и затова неговите идеи за промени, за да станат факт, трябва да бъдат внесени от народни представители. В предложенията голямо място заемат престъпленията, свързани с трафика на хора. “Националната уредба съдържа празноти и неразвитост, които изискват законодателна намеса”, мотивират се от прокуратурата. Магистратите предлагат промени в няколко насоки. Първо да се включат всички форми на трафик, специфични за България. Една от тях е продажбата на новородени деца.

“Да се направи разграничение, когато трафикът е със съгласието на жертвата или не”, посочват още от държавното обвинение. Те предлагат да се въведат квалифициращи признаци, което пък води до по-строги наказания, когато трафикът е спрямо човек в неравностойно положение, или когато е последвало самоубийство или опит за самоубийство. По принцип трафикът на хора е насочен към застрашени от социално изключване лица, които нямат достатъчно лични и социални компетенции за справяне. Масови и зачестяващи са обаче на трафикиране на лица с умствена изостаналост и душевни заболявания, телесни увреждания, незаконно пребиваващи чужденци, изоставени деца и други особено уязвими граждани, които се насочват към просия, специализирани пазари на проституция и трудова експлоатация, казват от прокуратурата. Прокурорите предлагат трафикът на бременна жена да бъде изведен в отделен текст със специални състави. Сега той е една алинея, която само казва, че ако е извършен спрямо бременна с цел продажба на детето, наказанието е лишаване от свобода от три до петнадесет години и глоба от двадесет хиляди до петдесет хиляди лева.

От прокуратурата дават и примерен текст : Който набира, транспортира, прехвърля, укрива или приема бременна жена с цел детето ѝ да бъде продадено след неговото раждане, независимо от съгласието ѝ, се наказва с лишаване от свобода от три до дванадесет години и с глоба от петнадесет хиляди до тридесет хиляди лева. Когато това е станало чрез насилие, заплахи, спрямо непълнолетен човек, наказанието да стане до 15 г.

Следващата група промени са свързани с поробването, което у нас не се наказва. Традиционно българското наказателно законодателство пренебрегва робството въпреки многобройните международни актове, въвеждащи задължения за разпознаване и противодействие на явлението. Според Глобалния индекс на робството то засяга над 30 000 български граждани, посочват от прокуратурата. И добавят, че сред държавите от Европа тече усилен процес на криминализация на поробването, обхванал над 25 страни, повечето от ЕС. България обаче не е част от тях. Налице е риск от концентрация на това престъпление на наша територия, тъй като у нас то не се преследва, обясняват от държавното обвинение. Затова те предлагат конкретни текстове: Който купува, продава, заменя или по друг начин упражнява спрямо другиго фактическа власт с признаците на правото на собственост или на друго вещно право, се наказва за поробване с лишаване от свобода от три до десет години и глоба от тридесет хиляди до петдесет хиляди лева. Наказва и всеки, който държи другиго в (постоянно) принудително подчинение, като го използва за принудителен труд, просия, развратни действия, извършване на престъпления и други дейности на експлоатация. Друго предложение на прокуратурата е да се увеличават санкциите за противозаконно унищожаване или повреждане на защитена територия или местообитание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments